Dijital çağda çocukların youtube kullanım alışkanlıkları bağlamında davranış değişikliklerinin incelenmesi - Kılınç, Ferhan (My University, 2024)
Hayatın birçok alanında dijital dönüşümün izlerine rastlanmaktadır. Kamu hizmetleri, resmi başvuru süreçleri, iletişim ve eğlence gibi sosyal etkileşimler, pek çok alanda eğitim faaliyetleri ve üretim süreçleri dijital sistemlerle entegre bir hale gelmiştir. İletişim kurmak, bilgi ve içerik paylaşmak, müzik, fotoğraf, video, oyun, canlı yayın gibi çeşitli içeriklerle eğlenmek, iş yaşamına ve ticari faaliyetlere yönelik kullanımlar için sosyal medya platformları da insanlar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Araştırma bulgularına göre YouTube, tercih edilen sosyal medya platformları arasında ilk üç sırada yer almaktadır. Fiziksel, bilişsel, psikososyolojik ve ahlaki gelişim süreçlerini yaşayan çocuklar da dijital cihazlarla kuşatılmış evlerde doğmakta ve bu sosyal çevrede büyümektedir. Böylece sosyal medyaya erişimlerini teknolojik araçlarla günün her saatinde kolaylıkla gerçekleştirebilmektedirler. Aileleri ve arkadaşlarıyla kurdukları etkileşimle birlikte çocuklar sosyal medya platformlarında, özellikle YouTube’da zaman geçirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Çalışmanın amacı, YouTube kullanımının çocuklar üzerindeki etkilerini Youtube içerik etkisi, Youtuber etkisi ve davranış değişiklikleri alt boyutları ile çocukların YouTube kullanım alışkanlıklarında cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, sosyal medya kullanım durumu, ziyaret sıklığı, geçirilen süre, kullanım şekli, YouTube hesap sahipliği, kanal takipçiliği, kullanım nedenleri değişkenleri doğrultusunda incelemektir. Çalışmada, Isparta ilinde bulunan 6 ortaokuldan, 11-14 yaş aralığındaki 1200 öğrenci ile anket çalışması yapılmıştır. Veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 24,0) yazılımı kullanılarak analiz edilmiş, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Ortalama, Standart Sapma, Medyan, Frekans, Oran, Minimum, Maksimum) uygulanmıştır. Ayrıca, niceliksel verilerin normal dağılıma uygunluğu, çarpıklık (Skewness) ve basıklık değerleri ile test edilmiştir. Demografik özelliklere göre ölçek farklılıklarının belirlenmesi amacıyla Independent Sample T Testi ve One-Way Anova Testi kullanılmış, ölçekler arasındaki ilişkiler ise Pearson Correlation analizi ile değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyleri p<0,01 ve p<0,05 olarak belirlenmiş ve elde edilen bulgular, sonuç kısmında değerlendirilmiştir.

The digital transformation is evident across various aspects of life. Public services, official application processes, communication, and entertainment, along with many areas of education and production processes, have become integrated with digital systems. Social media platforms are actively used by individuals for communication, information and content sharing, entertainment through music, photos, videos, games, live broadcasts, and for professional and commercial purposes. According to research findings, YouTube ranks among the top three preferred social media platforms. Children, who experience physical, cognitive, psychosocial, and moral developmental processes, are born into and grow up in environments saturated with digital devices. As a result, they have easy and continuous access to social media through technological tools. In addition to interactions with their families and peers, children spend time on social media platforms, particularly YouTube. This study aims to examine behavioral changes in children, who are in a significant developmental stage during adolescence, concerning their YouTube usage habits. The potential impact of YouTube content on children’s behavior constitutes the core focus of this study. The research involved a survey of 1,200 students aged 11-14 from six middle schools in Isparta province. The data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 24.0) software, applying descriptive statistical methods (Mean, Standard Deviation, Median, Frequency, Ratio, Minimum, Maximum). Additionally, the normality of quantitative data was tested using skewness and kurtosis values. To determine scale differences based on demographic characteristics, Independent Sample T-Test and One-Way Anova Test were employed, while the relationships between scales were assessed using Pearson Correlation analysis. Statistical significance levels were set at p<0.01 and p<0.05, and the findings were discussed in the results section.
Examination of behavioral changes in the context of children’s youtube usage habits in the digital age
Keywords: Behavior modification; Child psychology; Children; Communication; Çocuk psikolojisi; Çocuklar Digital Transformation; Davranış değişikliği; Dijitalleşme; İletişim; Psikolojik açıdan; Pyschological aspects; Social media; Sosyal medya; YouTube