Hekimin hukuki sorumluluğu - Özkan, Nazan (My University, 2005)
HEKİMİN HUKUKİ SORUMLULUĞU Tıp biliminin sürekli gelişmekte olması, tıbbi müdahalelerde bulunan hekimlerin sorumluluk alanları da genişletmektedir. Hekim, hastanın sağlığını düzeltmek için çeşitli müdahalelerde bulunur. Bu müdahalelerin hepsinde amaç, kural olarak, hastalığın tedavisidir. Ancak amaç hastanın tedavisi olmakla birlikte, müdahale sonucunda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir, örneğin, hastalık ağırlaşabilir hatta hasta ölebilir. Böyle bir durumda, hastanın veya hastanın ölümü halinde geride kalanların uğradıkları zararın tazmini amacıyla hangi yollara başvurabileceği sorunu ortaya çıkmaktadır. Hekimlerin tıbbi müdahaleleri medeni hukuku ilgilendirdiği kadar ceza hukukunu ve idare hukukunu da ilgilendirmektedir. Bu çalışma ile hekimin sadece medeni hukuk yönünden sorumluluğu anlatılmaya çalışılmıştır. Name and Surname: Nazan ÖZKAN Field: Law Programme: Private Law Supervisor: Associate Professor Serap Helvacı Degree Awarded and Date: Master – October 2005 Doctor, Legal Responsibility

DOCTOR’S LEGAL RESPONSİBİLİTY The latest continuous developments in medical science, lead rapid expands doctor’s responsibility. Doctor, different medicinal acts for to heal sick. The rule is heals sick, in all of them this behaviours. The object is to heal sick but, sick to becomes more serious even dies. The problem is in this position, how sick or sick’s relationships claims damage. Doctor’s medicinal behaviours to interests civil law, criminal law, administration law. We described only doctor’s responsibilty civil law.
Keywords: Hukuk; İş hukuku; Özel Hukuk