XVIII. Yüzyıl minyatürlerinde kap formları (Levni, Buhari ve Enderuni’nin eserleri üzerine bir inceleme) - Apaydın, Elif (My University, 2011)
Bu tezde Türk resim sanatının önemli bir dönemi olan XVIII. yüzyılda yaşamış, eserlerindeki yeniliklerle minyatür sanatında kendinden sonra gelen kuşaklara yol gösterici olmuş, Levni, Abdullah Buhari ve Fazıl Enderuni’nin minyatürlerindeki kap formları tespit edilip ortaya konulmuştur. Osmanlı mutfak kültürüne ilişkin, çeşitli birçok kap kacak formuyla karşılaşılan çalışmada kapların malzemeleri, formları, işlevleri ile terim anlamları kendi içlerinde tasnif edilerek incelenmeye çalışılmıştır. Tezde Osmanlı kap kacak kültürünün, minyatür sanatında nasıl ve ne şekilde yer aldığı, hangi kapların ne tür sahnelerde kullanıldığı konusunda bilgiler verilmeye çalışılmış, tezin açıklayıcı bir kaynak olması amaçlanmıştır. Başlı başına sanat objesi sayılabilecek formların çeşitliliği ve nisbetleri de ortaya konulmuştur. Yapılan bu incelemeler sonucunda XVIII. yüzyıl Osmanlı kap kacak kültürüne ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır.

In this thesis, which is an important epoch in Turkish painting XVIII. century, his work with innovations in the art of miniature self-guiding subsequent generations have been, Levni, Abdullah Buhari and Fazil Enderuni'nin miniatures detected and vessel forms have been determined. Of the culture of the Ottoman cuisine, a variety of form encountered in many pots and pans pots study materials, forms, functions are sorted and in themselves is to evaluate the meaning of the term. Thesis, the culture of the Ottoman pottery, miniature art, including how and in what form, what kind of vessels which attempted to give information about the use of scenes, a resource intended to be descriptive of the thesis. Very important art objects within themselves have been supported and their variety of forms considered. As a result of these investigations in the XVIII. pots and pans were made for an evaluation of the culture of the Ottoman centuries.
Keywords: Minyatür Sanatı, Türk