Sadrazam İbrahim Sarim Paşa’nın hayatı ve faaliyetleri (1801-1854) - Yavaş, Begüm (My University, 2012)
Bu çalışmanın konusunu Tanzimat dönemi devlet adamlarından Sadrazam İbrahim Sarim Paşa’nın (1801-1854) hayatı ve siyasi faaliyetleri oluşturmaktadır. İbrahim Sarim Paşa, çocukluğunda aldığı iyi eğitimin ardından Divân-ı Hümâyûn Kalemine girmiş ve kısa sürede yükselerek gerek merkezde gerek yurt dışında önemli görevler almıştır. Ardından bürokrasideki en yüksek makam olan sadarete getirilmiştir. Sadaret görevinin ardından Bursa ve Trabzon valiliği yapan Sarim Paşa, Trabzon valiliğinden azledildikten kısa bir süre sonra vefat etmiştir.

Subject of this study Sarim Pasha, Grand Vizier statesmen of the Tanzimat era (1801-1854) constitutes the life and political activities. Ibrahim Sarim Pasha entered to Divân-ı Hümâyûn Dept. after taking a good education in his childhood and he took important missions both abroad and inland by promoting fast. Then he was promoted to Grand Vizier which is the highest position in bureaucracy. Sarim Pasha who was the governor of Bursa and Trabzon following his Grand Vizier mission died soon after having dismissed from the position of Trabzon’s governorship.
Keywords: Tarih; Yakın Çağ