Marka hakkı ve korunması - Pekdinçer, Remzi Tamer (My University, 2001)
Günümüzün gelişen teknolojik şartları ve endüstriyel alanda kazanılan ivme gerek sınai sistemin işleyişi gerekse sınai mülkiyet hukuku bakımından marka kavramının üzerinde hassasiyetle durulmasını kaçınılmaz hale getirdiğinden; marka ve marka hakkının ulusal ve uluslararası alanlarda hukuken korunması kavramlarını tez çalışmamızın konusu olarak seçmiş bulunmaktayız. Her ne kadar tez çalışmamızda marka hakkının ulusal ve uluslararası alanda korunması kavramlarını irdelemeyi amaçlasak da; uluslararası alanda korunma neredeyse bağımsız bir tez çalışması yapılmasını gerektirecek ölçüde derin ve kapsamlı olduğundan; biz tez çalışmamızda uluslararası alanda korunma hususuna sadece ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ana hatlarıyla değineceğiz. Tez çalışmamızın esasını teşkil eden kavramlar öncelikle kanuni düzenlemeler, doktrin, Yargıtay ve İsviçre Federal Mahkemesi kararları çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmektedir. Marka ve marka hakkının korunması hususları sadece hukuki bakımdan ele alınmış olup, cezai hükümler açısından kapsamlı bir inceleme yapılmamaktadır. Belirttiğimiz sınırlamalar dahilinde tez çalışmamız giriş, üç bölüm , sonuç ve öneriler kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde tez konusunu seçmemizdeki sebepler belirtilmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde; marka kavramının tarihi gelişimi, Türk marka hukukunun hukuki dayanakları ile uluslararası anlaşmalar, marka kavramının tanımı, fonksiyonları ve çeşitleri ele alınmıştır. İkinci bölümde marka hakkının kazanılması başlığı altında , markanın tescil prosedürü ve kullanımı kavramları incelenmektedir. Üçüncü bölümde öncelikle marka hakkının çeşitli kriterler bakımından korunması hususu, markanın sağladığı haklar, bu hakların istisnaları üzerinde durulmuş; daha sonra marka hakkına tecavüz halleri, hukuki sorumluluk bakımından detaylı bir biçimde ele alınmakla birlikte cezai sorumluluk açısından genel esaslar çerçevesinde değinilerek tecavüz halinde ileri sürülebilecek talepler; tecavüz davalarında görevli ve yetkili mahkeme ile zamanaşımı hususları ele alınmış son olarak markanın hükümsüzlüğü ve markanın sona ermesi incelenmiştir. Sonuç ve öneriler kısmında ise; çalışmamız sırasında tespit ettiğimiz ve önemli bulduğumuz hususlar

olarak sunulmakta ve konuya ilişkin çözüm önerileri yer almaktadır. Summary The technological conditions of today's world and the acceleration gained in industrial area emphasize the importance of trademark concept in the intellectual property law. This is the main reason of choosing the protection of trademark in national and international areas, as our thesis subject, Although we intend to research the protection of trademark in national and international areas; because the protection in international area is such an extensive subject that it can be another thesis all by itself, we only mention the international protection generally within the international treaties. The main concepts of our study are evaluated within the range of legal arrangements, doctrine, Supreme Court and Switzerland Federal Court decisions. Trademark right and its protection is only studied within the private law range; an extensive study does not exist from the criminal law issues point of wiev. Our thesis consists of an introduction part, three chapters , a conclusion and suggestions part within the range we mentioned above. The reasons of choosing the subject of the thesis are explained in the introduction part. The historical progress, the legal basis of Turkish trademark law, the international treaties, definition of trademark, its functions and kinds are considered in the first chapter. The registration procedure and the concept of using trademark are narrated in the second chapter which is titled as The Acquire Of Trademark Right. In the third chapter, the protection of trademark according to different criterions; the rights provided by trademark and the exceptions of these rights; trademark infringements circumstances and demands towards them; the authorized courts in infringement cases; prescription; invalidity of trademark and ending of a trademark situation are discussed. Finally, the important points and the deficiencies that we had determined during our studies are revealed and solution suggestions to them take place in the conclusion and the suggestions part.
Keywords: Hukuk; ÖZEL HUKUK