İşçi sendikalarının İnsan Kaynakları Yönetimi’ne bakış açıları - Avar, Gülru (My University, 2006)
Bu çalışma, işçi sendikalarının insan kaynakları yönetimine bakış açılarının ve algılayışlarının anlaşılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada işçi sendikalarının insan kaynakları yönetimine nasıl yaklaştığının anlaşılması büyük önem taşımaktadır. Dünyada oldukça hızlı bir globalleşme süreci yaşanmaktadır. Bununla birlikte işgücü yapısı ve iş gören gereksinimleri de gelişmekte, değişiklikler göstermektedir. Örgütsel yapıda ‘insan’ unsurunun önemi artmakta, bununla birlikte iş gören motivasyonu ve tatmini de ön plana çıkmaya başlamaktadır. İşçilerin sosyal ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla varlıklarını sürdürmekte olan işçi sendikalarının, işletmenin bir fonksiyonu olan insan kaynakları yönetimini algılayışları ve yaklaşımlarının çatışmacı bir bakış açısıyla şekillenmekte olması, karşımıza çıkmakta olan bir gerçektir. İnsan kaynakları yönetimi, işletmenin hedefleri doğrultusunda işgücünün verimini arttırmaya çalışırken iş göreni birey olarak ele almakta ve çözümleri bu esasa göre üretmeye çalışmaktadır. İşçi sendikaları ise iş görenin çıkarlarını kollamaya çalışırken kollektivist bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Bu da İKY ile sendikaların ortak amaçlar taşıyormuş gibi görünürken aslında ne kadar farklı oluşumlardan kaynaklı olduklarının bir göstergesidir. Aslında İKY ve sendikalar aynı amaç için çalışmaktaymış gibi görünürken tamamen farklı yaklaşımlar sergilemektedirler. Ayrıca sendikalar sadece iş görenin çıkarlarını korumak gibi bir misyon benimserken insan kaynakları yönetimi iş görenin performansının arttırılması için çalışırken öncelikle ‘işletme hedefleri’ni gerçekleştirme amacını taşımaktadır. Bu nedenlerden kaynaklıdır ki işçi sendikalarının İKY’ye bakış açılarının uzlaşmacı olduğunu söylemek oldukça zor hatta imkansız gibidir.

This study has been made to learn about the viewpoint of trade unions about human resources management.What makes important of this study is to understand the perception of trade unions about human resources management. World is in a fast period of globallisation. As a result of that, the structure of manpower and the needs of employees change and develop. As the significance of ‘human’ increases, conceptions like motivation and satisfaction start to take important place in organizations. We can see the fact that; the viewpoint of trade unions , which are for to protect employee’s right, about human resource managment , which is a function of organisation, displays agression. Human resources management evaluates employees individually while it works to increase employees’ performance in the name of the ognisation’s goals. Oppositely, trade unions defend their members in fellowship mentality. This structural difference clearly exhibits that trade unions and human resources management are totally different originated concepts while they seem to be on same sides.As trade unions only care about employees’ benefits, human resources management puts eployer’s benefits on first place. All because of the reasons told above and more ; it becomes hard to say that trade unions approach human resources management in a friendly way.
Keywords: İşçi Sendikaları_İnsan Kaynakları Yönetimi; İşçi Sendikaları_Örgütlenme