Üniversite son sınıf öğrencilerinin kaygı düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında umudun aracı rolü üzerine bir araştırma - Yılmaz, Fatma Nur (My University, 2019)
ÖZETÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KAYGI DÜZEYLERİ İLE BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİ ARASINDA UMUDUN ARACI ROLÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAKüreselleşme, ekonomideki yeniden yapılanma, siyasal reformlar ve son yıllarda yaşanan ekonomik krizler işsizliği önemsenecek boyutlara yükseltmektedir. Ülkemizde üniversite öğrencilerinin okul hayatlarının son bulması ve mezun olmaları ile gelecek endişesi ve bir iş sahibi olamama kaygısı başlamaktadır. Genç işsizlik oranlarının yüksek olması risk altında olan genç işgücü grubunun işsizlik kaygısını daha çok arttırmaktadır. Gençlerin istihdam sahasına ilk defa giriyor olmaları, onların dezavantajlı gruba dahil olmasına neden olmaktadır. Tecrübe eksikliğinin de getirmiş olduğu istihdam edilememe durumu, gençleri ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya getirmektedir.Bu çalışmanın genel yaklaşımı, Türkiye’de genç işsizliğin, bireylerde ortaya çıkardığı psiko-sosyal problemlere odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, üniversite son sınıf öğrencilerinin kaygı düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında umudun aracı rolünü incelemektir. Bununla birlikte katılımcıların kişisel özelliklerinin, söz konusu problemleri etkileme düzeyleri de tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde işsizlik kavramı, ikinci bölümde genç işsizlik, üçüncü bölümde işsizliğin birey üzerinde psiko-sosyal etkileri konusu ele alınmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise 370 üniversite son sınıf öğrencisinden elde edilen veriler, SPSS 25.0 ve LİSREL 8.7 istatistik paket programları ile analiz edilmiştir. Son bölümde kaygı ile benlik saygısı ilişkisinde umudun aracı rolü ve sosyo-demografik değişkenler bakımından kaygı düzeyinde, benlik saygısında ve umutsuzluk düzeylerinde farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Pearson korelasyon analizi sonucunda kaygı ile benlik saygısı ilişkisinde umudun kısmı aracı rol gösterdiği saptanmıştır.Sayfa NoTABLO LİSTESİviiiŞEKİL LİSTESİxiiKISALTMALAR LİSTESİxiiiGİRİŞ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..1BİRİNCİ BÖLÜMKAYGI KAVRAMI1.)KAYGI31.1)Kaygı Kavramının Tanımı31.2) Kaygı Türleri41.2.1) Durumluk Kaygı51.2.2) Sürekli Kaygı61.3) Kaygının Kuramsal Açıklamaları61.3.1) Psikanalitik Yaklaşım61.3.2) Bilişsel Yaklaşım71.3.3) Davranışsal Yaklaşım81.3.4) Varoluşçu Yaklaşım81.3.5) Biyolojik Yaklaşım91.4) Kaygının Belirtileri91.4.1) Bilişsel Belirtiler91.4.2) Psikolojik Belirtiler101.4.3) Fizyolojik Belirtiler101.4.4) Davranışsal Belirtiler101.5) Önemli Bir Kaygı Kavramı: İşsizlik111.6) İşsizliğin Türleri121.6.1) Açık İşsizlik131.6.2) Gizli İşsizlik171.7) İşsizliğin Nedenleri181.7.1) İş Gücü Arzı Açısından İşsizliğe Yol Açan Nedenleri181.7.1.1) Nüfus181.7.1.2) Eğitim Düzeyi191.7.1.3) Göç Hareketleri191.7.1.4) Diğer Nedenler201.7.2) İş Gücü Talebi Açısından İşsizliğe Yol Açan Nedenler211.7.2.1) Ekonomik Yapı211.7.2.2) Teknolojik Gelişmeler211.7.2.3) Verimlilik Artışı221.7.2.4) Diğer Nedenler231.8) İşsizliğin Sonuçları231.8.1) Ekonomik Sonuçları241.8.2) Sosyal Sonuçları251.8.3) Psikolojik Sonuçları251.9) Türkiye’de İşsizlik Olgusu27İKİNCİ BÖLÜMGENÇ İŞSİZLİĞİ2.) GENÇLİK KAVRAMI322.1) Genç İşsizliği Kavramı332.2) Genç İşsizlik Teorileri352.2.1) İş Arama Teorisi352.2.2) Seçici İşten Çıkarma Teorisi362.2.3) Yaşam Süreci Teorisi362.2.4) Trend Teorisi372.2.5) Sıra İşsizlik Teorisi382.3.1) Stres392.3.2) Depresyon412.3.3) Ümidin Kırılması422.3.4) Benlik Saygısı432.3.4.1) Benlik Saygısı ve Benlik Kavramı Arasındaki İlişki442.3.4.2) Bireyde Benlik Saygısının Oluşumu ve Gelişimi452.3.4.3) Düşük ve Yüksek Benlik Saygısı47ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYNAKLI KAYGI DÜZEYLERİ İLE BENLİK SAYGISI VE UMUT DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA3.) ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYNAKLI KAYGI DÜZEYLERİ İLE BENLİK SAYGISI VE UMUT DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA493.1) Araştırmanın Amacı Ve Önemi493.2) Araştırmanın Problemi Ve Hipotezi513.3) Araştırmanın Modeli543.4) Araştırmanın Evreni Ve Örneklemi543.5) Araştırmanın Veri Toplama Yöntemi Ve Aracı553.6) Araştırmanın Sınırlılıkları583.7) Araştırmanın Bulguları593.7.1) Katılımcıların Sosyo Demografik Özelliklerine İlişkin Bulgular593.7.2) Kaygı Ölçeği, Benlik Saygısı Ölçeği ve Umutsuzluk Ölçeğine İlişkin Faktör ve Güvenilirlik Analizi663.7.2.1) Faktör Analizi673.7.2.2) Güvenilirlik Analizi773.7.3) Kaygı Ölçeği, Benlik Saygısı Ölçeği ve Umutsuzluk Ölçeğine İlişkin Anlamlılık Analizi773.7.3.1) Üniversite Öğrencilerinin Kaygı Düzeyine İlişkin Analiz ve Bulgular783.7.3.2) Üniversite Öğrencilerinin Benlik Saygısı Düzeyine İlişkin Analiz ve Bulgular873.7.3.3) Üniversite Öğrencilerinin Umutsuzluk Düzeyine İlişkin Analiz ve Bulgular923.7.4) Korelasyon Analizi983.7.5) Regresyon Analizi993.7.6) Yapısal Eşitlik Modellemesi Analizi103TARTIŞMA108SONUÇ117EKLER122KAYNAKÇA130

ABSTRACTA RESEARCH ON THE MEDIATING ROLE OF HOPE ON THE RELATION BETWEEN SENİOR UNIVERSTY SUTUDENTS’ ANXİETY AND SELF ESTEEMGlobalization, reorganization of the economy, political reforms and recent economic crises have raised the issue of unemployment to a significant level. Many university students in Turkey are now concerned about finding jobs and suffer from future anxiety. High youth unemployment rates boost the anxiety of young people even more. Lack of experience means even greater disadvantage in finding jobs. Such risk of unemployment means economic, social and psychological problems for young people.The general approach of this research is to focus on psychological and social problems of young people resulting from youth unemployment. The purpose of the research is to analyze the function of hope as a mediator between the anxiety levels and self-esteem levels of seniors. Another focus is on how personal qualifications of individuals effect such issues.This research has four sections. Section one focuses on the concept of unemployment, section two on youth unemployment, and section three on the psychological and social impacts on unemployment on individuals. In the final section, data acquired from 370 seniors were analyzed using SPSS 25.0 and LİSREL 8.7 statistics software. The mediating function of hope between anxiety and self-esteem was analyzed and it was researched whether or not hope changed the levels of anxiety and self-esteem in terms of social and demographical variables. Pearson correlation analysis confirms that hope has a partial function as a mediator between anxiety and self-esteem.Sayfa NoTABLO LİSTESİviiiŞEKİL LİSTESİxiiKISALTMALAR LİSTESİxiiiGİRİŞ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..1BİRİNCİ BÖLÜMKAYGI KAVRAMI1.)KAYGI31.1)Kaygı Kavramının Tanımı31.2) Kaygı Türleri41.2.1) Durumluk Kaygı51.2.2) Sürekli Kaygı61.3) Kaygının Kuramsal Açıklamaları61.3.1) Psikanalitik Yaklaşım61.3.2) Bilişsel Yaklaşım71.3.3) Davranışsal Yaklaşım81.3.4) Varoluşçu Yaklaşım81.3.5) Biyolojik Yaklaşım91.4) Kaygının Belirtileri91.4.1) Bilişsel Belirtiler91.4.2) Psikolojik Belirtiler101.4.3) Fizyolojik Belirtiler101.4.4) Davranışsal Belirtiler101.5) Önemli Bir Kaygı Kavramı: İşsizlik111.6) İşsizliğin Türleri121.6.1) Açık İşsizlik131.6.2) Gizli İşsizlik171.7) İşsizliğin Nedenleri181.7.1) İş Gücü Arzı Açısından İşsizliğe Yol Açan Nedenleri181.7.1.1) Nüfus181.7.1.2) Eğitim Düzeyi191.7.1.3) Göç Hareketleri191.7.1.4) Diğer Nedenler201.7.2) İş Gücü Talebi Açısından İşsizliğe Yol Açan Nedenler211.7.2.1) Ekonomik Yapı211.7.2.2) Teknolojik Gelişmeler211.7.2.3) Verimlilik Artışı221.7.2.4) Diğer Nedenler231.8) İşsizliğin Sonuçları231.8.1) Ekonomik Sonuçları241.8.2) Sosyal Sonuçları251.8.3) Psikolojik Sonuçları251.9) Türkiye’de İşsizlik Olgusu27İKİNCİ BÖLÜMGENÇ İŞSİZLİĞİ2.) GENÇLİK KAVRAMI322.1) Genç İşsizliği Kavramı332.2) Genç İşsizlik Teorileri352.2.1) İş Arama Teorisi352.2.2) Seçici İşten Çıkarma Teorisi362.2.3) Yaşam Süreci Teorisi362.2.4) Trend Teorisi372.2.5) Sıra İşsizlik Teorisi382.3.1) Stres392.3.2) Depresyon412.3.3) Ümidin Kırılması422.3.4) Benlik Saygısı432.3.4.1) Benlik Saygısı ve Benlik Kavramı Arasındaki İlişki442.3.4.2) Bireyde Benlik Saygısının Oluşumu ve Gelişimi452.3.4.3) Düşük ve Yüksek Benlik Saygısı47ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYNAKLI KAYGI DÜZEYLERİ İLE BENLİK SAYGISI VE UMUT DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA3.) ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYNAKLI KAYGI DÜZEYLERİ İLE BENLİK SAYGISI VE UMUT DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA493.1) Araştırmanın Amacı Ve Önemi493.2) Araştırmanın Problemi Ve Hipotezi513.3) Araştırmanın Modeli543.4) Araştırmanın Evreni Ve Örneklemi543.5) Araştırmanın Veri Toplama Yöntemi Ve Aracı553.6) Araştırmanın Sınırlılıkları583.7) Araştırmanın Bulguları593.7.1) Katılımcıların Sosyo Demografik Özelliklerine İlişkin Bulgular593.7.2) Kaygı Ölçeği, Benlik Saygısı Ölçeği ve Umutsuzluk Ölçeğine İlişkin Faktör ve Güvenilirlik Analizi663.7.2.1) Faktör Analizi673.7.2.2) Güvenilirlik Analizi773.7.3) Kaygı Ölçeği, Benlik Saygısı Ölçeği ve Umutsuzluk Ölçeğine İlişkin Anlamlılık Analizi773.7.3.1) Üniversite Öğrencilerinin Kaygı Düzeyine İlişkin Analiz ve Bulgular783.7.3.2) Üniversite Öğrencilerinin Benlik Saygısı Düzeyine İlişkin Analiz ve Bulgular873.7.3.3) Üniversite Öğrencilerinin Umutsuzluk Düzeyine İlişkin Analiz ve Bulgular923.7.4) Korelasyon Analizi983.7.5) Regresyon Analizi993.7.6) Yapısal Eşitlik Modellemesi Analizi103TARTIŞMA108SONUÇ117EKLER122KAYNAKÇA130
Keywords: Benlik Saygısı; College students; Çalışma ekonomisi; Despair; Genç İşsizlik; Hope; Kaygı; Labor economics; Self Esteem; Umutsuzluk; University Students; Üniversite Öğrencileri Anxiety; Youth Unemployment; Yüksekokul öğrencileri