Halide Edip Adıvar’ın yazıları (1897-1925) üzerine bir inceleme - Balcı, Merve (My University, 2016)
Halide Edip Adıvar, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Roman ve hikâyelerinin yanı sıra, Millî Mücadele döneminde yaptığı hizmetlerle de tarihimizin önemli simaları arasındaki yerini almıştır. Hakkında pek çok çalışma yapılmış ve daha ziyade romancılığı üzerinde durulmuştur. Halide Edip’in kurgusal eserlerinin yanı sıra şahsiyetine ışık tutacak pek çok fikrî yazısı bulunmaktadır. Bu çalışmada, Halide Edip Adıvar’ın 1897-1925 yılları arasında yazdığı ve çeşitli yayın organlarında okuyucuya sunulmuş olan yazıları incelenmiştir. Yazılar, Osmanlı Türkçesinden yeni harflere aktarılmış, konularına göre tasnif edilmiş ve tahlili yapılmıştır. Halide Edip Adıvar, Türk edebiyatı, II. Meşrutiyet, Millî Mücadele, eğitim, Shakespeare.

Halide Edip Adıvar is one of the most important writers of Turkish literature. Beside her novel and story, she is also important for Turkish history with her ministrations during National Independence Struggle. Many studies were done regarding her but especially on her novels. Beside her fictional work, there are a lot of intellectual works of her that can show us about her personality. In this work, the writings she wrote and published via different media publications between 1897 and 1925 are examined. The writings are transliterated from Ottoman Turkısh alphabet into modern Turkish alphabet and classified according to their topics and analyzed. Key Words: Halide Edip Adıvar, Turkish literature, Constitutionalism II, National Struggle, education, Shakespeare.
Keywords: Eleştiri ve yorum; Eserleri; Halide Edip Adıvar, (1897-1925)