Ahmed b. Muhammed el-Gaznevi ve kelami görüşleri - Tandoğan, Eşref (My University, 2006)
AHMED b. MUHAMMED el-GAZNEVÎ VE KELÂMÎ GÖRÜŞLERİ Ehl-i Sünnet’in önemli bir kolu olan Matürîdiyye’ye ait elyazmalar diğer ekollere göre daha çok ihmal edilmiştir. Ancak son yıllarda yapılan tahkik çalışmalarıyla bu konuda bazı ilerlemeler sağlanmıştır. Bu çalışma ile Gaznevî’nin i‘tikâdî ve kelâmî görüşleri akâide dair yazdığı Usûlüddîn adlı eserin muhtevâsı tahkik ve tahlil edilerek tanıtılmaya çalışılmıştır. Müellifin, klasik Kelâm’ın hemen bütün konularını ele aldığı ve anlaşılır bir dille Mâtürîdiyye’nin görüşlerini isbat ve izah etmeye çalıştığı görülmüştür. Gaznevî’nin Usûlüddîn adlı bu eserini Mâtürîdiyye’nin anlaşılmasına kısmen de olsa katkıda bulunan bir eser olarak değerlendirmek mümkündür.

AHMAD b. MUHAMMED el-GHAZNAWI AND HİS TEOLOGİCAL WIEWS The theological texts of Maturidiyye, one of the main branches of Ahl al-Sunna, have been paid less attention, compared to those of outher branches. However, recently there hase been some improvement through the critical edition. In this stady we have examined a work by al-Ghaznawi titled Usûladdin on theology. Firstly a critical edition was done, followed by on analysis of is content. It has been concluded that the author thouched aspects classical Kalam in the light of Maturidizm. We think that this work of al-Ghaznawi will contribute towards understanding of al-Maturidiyye
Keywords: İslam Dini; Kelam