Cam elyafı esaslı çok eksenli (multi-axial) çözgülü örme ile güçlendirilmiş kompozit tekstil yapıların fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Sancak, Erhan (My University, 2004)
CAM ELYAFI ESASLI ÇOK EKSENLİ (MULTİ-AXİAL) ÇÖZGÜLÜ ÖRME İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KOMPOZİT TEKSTİL YAPILARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Kompozit yapıların kullanımı alternatif diğer yapılara göre maliyet ve istenen özellikler açısından oldukça fazladır. Bu kullanım miktarı ileriki yıllarda daha da artacaktır. Kompozit yapıların içinde güçlendirmek için çok çeşitli yapılar veya kesikli lifler kullanılmaktadır. Kompozit yapılardan istenen özelliklerin daha iyi sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi önemlidir. Bundan dolayı güçlendirmede cam elyafı esaslı çok eksenli (Multi-axial) çözgülü örme yapıları kullandık. Bu kapsamda, çok eksenli (Multi-axial) çözgülü örme yapılar, kullanılabilir lifler, kompozit üretiminde kullanılan reçineler, kompozit üretim yöntemleri ve kompozit yapıların kullanımları hakkında konulara yer verilmiştir. Ardından kompozit yapı üretiminde kullanılan cam lifi, çok eksenli (Multi-axial) çözgülü örme yapıları, doymamış isoftalik polyester ve uygulanan elle serme yöntemi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bunları takiben üretilmiş yapılara uygulanan darbe mukavemeti ve sertlik testlerinin sonuçlarına yer verilmektedir. Sonuç olarak kompozit yapıların içinde, bunları güçlendirmek için kullanılan çok eksenli (Multi-axial) çözgülü örme yapılarının kullanılması, maliyet ve yapılardan istenen özellikler bakımından bu yapıların avantajlarını ortaya çıkarmıştır. Temmuz, 2004 Erhan SANCAK

INVESTIGATION INTO PHYSICAL PROPERTIES OF GLASS FIBRE BASED MULTI AXIAL WARP KNITTED STRUCTURE REINFORCED COMPOSITES The use of composite structures, are more than other alternative structures due to their cost and beter properties and this will increase future. Many types of matters or fibers are used in the composite structures as reinforcement materials. It is very important to develope the properties and produce the cost of composite structures. Therefore, in this work were used Multi-axial warp knitting structures based on glass fiber for reinforcing. At the scop, the topics about multi-axial warp knitting structures, usable fibers, the resines used for procuding composites, the methods of composite production, and the usage of composite structures were mentioned. Afterwords, the knowledges about glass fibers used for producing composite structured, multi-axial warp knitting structures, non-satiated isoftalik polyester and aplicated hang up with hands method was taken part in this study. Also, the results of impact strenght and hardness tests aplicated to produced constructions were evaluated at this level of research. Finally, in the composite structures, the usage of multi-axial warp knitting structures used for reinforcing them, and these structures' advantages were appeared with the cost reduction and occurance of required properties of structures. July, 2004 Erhan SANCAK
Keywords: Kompozit Malzemeler; Tekstil Endüstrisi