Üç yaş altı çocuklarda beyin tümörleri tedavisi - EKER, NURŞAH (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2022)
Üç yaş altı olgular, tüm çocukluk çağı beyin tüm.rlerinin %25-30’unu oluşturmakta iken, klinikbulgu, tüm.r biyolojisi, moleküler alt grup ve tedavi açısından diğer yaş gruplarından farklılıklar göstermektedir.Santral sinir sistemi tüm.rleri tedavisinin önemli bir parçası olan kraniyospinal radyoterapi,bu yaş grubunda, başta nörokognitif fonksiyonlar olmak üzere ciddi yan etkiler yaratması nedeniile kaçınılması gereken tedavi zorluklarını karşımıza çıkarmaktadır. Bu toparlama yazısında, bu hastalariçin güncel olan tedavi yaklaşımlarından söz edilecektir.Anah tar Ke li me ler: Santral sinir sistemi neoplazileri; tedavi; bebek

ABS TRACT While cases under the age of three constitute 25-30% of all childhood brain tumors, theydiffer from other age groups in terms of clinical findings, tumor biology, molecular subgroup and treatment.Avoiding craniospinal radiotherapy, which is an important part of the treatment of central nervoussystem tumors, in this age group, due to serious side effects, especially neurocognitive functions,presents treatment difficulties. In this review article, current treatment approaches for these patients willbe discussed.Keywords: Central nervous system neoplasms; therapy; infant
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; Santral sinir sistemi neoplazileri; tedavi; bebek; Central nervous system neoplasms; therapy; infant