Algılanan örgütsel adaletin iş tatmini üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma - Karasu, Selin (My University, 2020)
Her geçen gün artan rekabet ortamında işletmeler, insan kaynağına bilinçli yatırım yapmalarına ve insan unsurunu işletmenin merkezine koyarak çevresinden farklılaşmayı amaçlamaktadırlar. Örgütler, çalışanların verimliliği ve etkinliğiyle oldukça değişken çevre koşullarında ayakta durabilmektedir. Bu bağlamda iş görenlerin iş tatmini düzeyi yükseldikçe verimleri ve işletmeye yararları da arttığından iş tatmini kavramı örgütler için önem teşkil etmektedir. Çalışmada algılanan örgütsel adaletin iş tatminine etkisi ele alınarak araştırılması amaçlanmıştır. Kuramsal açıklamanın yapıldığı literatür kısmının birinci bölümünde örgütsel adalet, ikinci bölümünde ise iş tatmini kavramı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise örgütsel adalet ve iş tatmini arasındaki ilişki ve bu bağlamda yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde literatür incelenerek elde edilen bilgiler doğrultusunda örgütsel adaletin iş tatmini üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada anket yönteminden yararlanılmış ve Antalya’da faaliyet gösteren alışveriş merkezlerinin idari bölümünde çalışan personele anket uygulanmıştır. Anket, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışanların örgütsel adalet algısını belirlemeye yönelik sorular, ikinci bölümde ise çalışanların iş tatmini düzeylerini belirlemeye yönelik sorular, son bölümde ise çalışanların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. İstatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirme yapılarak örgütsel adalet algısının iş tatmini düzeyi üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İş tatmini üzerinde en çok etkileşimsel adaletin etkili olduğu gözlemlenmiştir.

In an ever-increasing competitive environment, businesses aim to make conscious investments in human resources and to differentiate from their environment by putting the human element at the center of the business. Organizations can survive in highly variable environmental conditions with the efficiency and effectiveness of their employees. In this context, the concept of job satisfaction is important for organizations as the job satisfaction level of the employees increases, as their efficiency and business benefits increase. The aim of the study is to investigate the effect of perceived organizational justice on job satisfaction. In the first part of the literature section where the theoretical explanation is made, the concept of organizational justice and job satisfaction is explained in the second part. In the third part, the relationship between organizational justice and job satisfaction and studies conducted in this context are included. In the last part of the study, the effect of organizational justice on job satisfaction was examined in line with the information obtained by examining the literature. The survey method was used in the research and a questionnaire was applied to the personnel working in the administrative department of the shopping centers operating in Antalya. The questionnaire consists of three parts. The first part includes questions to determine the employees' perception of organizational justice, the second part includes questions to determine the job satisfaction levels of the employees, and the last part to determine the demographic characteristics of the employees. It was concluded that the perception of organizational justice has an effect on the level of job satisfaction by evaluating with statistical analysis methods. It has been observed that interactional justice is the most effective on job satisfaction.
Keywords: Business; İş Tatmini; İş Tatminsizliği Organizational Justice; İşletme; Job Dissatisfaction; Job Satisfaction; Örgütsel Adalet; Personel yönetimi; Personnel management