Kazakistan’da geçmişten günümüze konut yaşamının gelişimi - Zhuanysheva, Aida (My University, 2014)
KAZAKİSTAN’DA GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KONUT YAŞAMININ GELİŞİMİ Hazırlanan tez çalışmasında Kazakistan’da geçmişten günümüze konut yaşamının gelişimi konusu bilimsel olarak incelenmiş, konuyla ilgili resimlerden ve çizimlerden oluşan örnekler gösterilmiştir. Birinci bölümde, tez konusuna kısa bir giriş yapılmış, Kazakistan hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Kazakistan’ın tanımı, yaşamı etkileyen coğrafi özellikleri, kültürü, iklimi gibi konulara detaylı olarak yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Kazakistan’ın tarihi dönemsel olarak anlatılmıştır. Bu bölümde Kazak tarihinin dört ana dönemi irdelenmiştir. Burada anlatılanlar sonraki bölümlerde değinilen mimari özelliklerin kolay anlaşılması için temel oluşturacaktır. Daha kolay algılanması için kısaca tarihi özetleyen eklerde bulunan zaman çizelgesi hazırlanmıştır. Dördüncü bölümde göçebeliğin tanımı yapılmış ve göçebe yaşamın temelleri incelenmiştir. Göçebe yaşamına uygun yurta “çadır-ev” ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Yurtayı oluşturan elemanlar, yapı sistemi ayrıntılı çizim ve şemalarla desteklenmiştir. Farklı amaçlı yurta örnekleri de incelenmiştir. Beşinci bölüm de yerleşik yaşamın gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle Sovyet Dönemi’nin Kazakistan’ın tarihinde kültür ve mimarisindeki önemi detaylı olarak aktarılmıştır. Sovyet mimarisi dönemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca söz konusu dönemlerdeki konutların nasıl geliştiği ve zaman içindeki değişim süreci eskizlerle açıklanmıştır. Altıncı bölümde günümüz yaşamı irdelenmiştir. Astana’nın yeni dönemin başkenti olarak kabul edilmeleri ve buna bağlı olarak modern yaşamın sembolü niteliğini taşıyan konutlar ele alınmıştır. Yedinci bölüm ise tez çalışmasının sonuç bölümüdür. Bu bölümde Kazakistan’da geçmişten günümüze konut yaşamı konusunda yaşanan değişimler ve kat ettiği gelişmeler açıklanmıştır.

FROM PAST TO PRESENT THE DEVELOPMENT OF HOUSING IN KAZAKHSTAN This research, which is named as “From past to present the development of housing in Kazakhstan”, is academically analyzed and examples of drawings and pictures related to this topic are also presented. In the first part there is an introduction which generally explains about Kazakhstan. The second part consists of general information about Kazakhstan. Country definition, geography, climate of Kazakhstan are explained. In the third part the history of Kazakistan is described. Four main periods of history are shortly classified in a clear way. There is also a time line, which was prepared specially for better comprehending. In the fourth part, nomadic way of living is reviewed first. After yurta, which is a portable dwelling with its unique structure and decorative design corresponding to nomadic way of living ,is analyzed. Components, structure, installing and assambly details of yurta are presented via some drawings and pictures. Real examples of yurta are also analyzed. The fifth part describes the settled life in Kazakhstan. Soviet Period was one of the most brightest periods of Kazakh architecture. That is why Soviet architecture is analyzed very carefully. In addition the development of houses from past to present is also discussed. In the sixth part there is a narration about current life. Astana, which is the new capital and also a symbol of modern life of Kazakhstan, is represented. Here houses and residences of Astana are researched with detailed interior plans and pictures. The final part is a conclusion of whole narration. In this part development of housing in Kazakistan is clarified.
Keywords: Göçebelik; İç Mimari; Konut_Kazakistan; Yaşam Çevreleri