Kitozanın keratinositler üzerine etkisinin 3-boyutlu deri hücre kültürü modelinde araştırılması - Can, Hatice Merve (My University, 2019)
Amaç: Doğal bir polimer olan kitozan, çözelti formunda keratinosit ve fibrobalst hücreleri ile 3-boyutlu deri hücre kültürüne farklı moleküler ağırlık ve konsantrasyonlarda uygulanarak, keratinosit hücrelerinin proliferasyonuna, farklılaşmasına, migrasyonuna, invazyonuna ve programlanmış hücre ölümüne etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Farklı molekül ağırlıklarına sahip kitozan, farklı konsantrasyonlarda hazırlanarak viskozite ölçümleri yapıldı. Bu çözeltilerin keratinosit ve fibroblast hücre kültürleri ile sitotoksisite çalışmaları yapılarak hücrelerin metabolik aktiviteleri incelendi. Ardından BrdU ile hücre proliferasyonu tayini gerçekleştirildi. Bulgular: Viskozite ölçüm sonuçlarına göre kitozanın moleküler ağırlığı ve konsantrasyonu arttıkça çözeltilerin viskozitesinde artış gözlenmiştir. Sitotoksisite çalışmasında, kitozan çözeltileri, keratinosit ve fibroblast hücreleri herhangi bir sitotoksik etki göstermeyip 48 saatte bu hücrelerde proliferasyonu artırmıştır. Proliferasyon testine göre ise, 72 saat sonra yüzde 1 düşük moleküler ağırlıklı kitozan çözeltilerinin verildiği gruplarda her iki hücre hattında önemli derecede hücre proliferasyonu elde edilmiştir. Sonuç: Kitozanın keratinosit farklılaşma sürecini, fibroblast ve keratinosit hücrelerinde hücre göçü ve proliferasyonunu önemli ölçüde arttırdığı görülmüştür.

Objective: Chitosan, a natural polymer, is applied to solution 3-dimensional skin cell culture with keratinocyte and fibroblast cells in different molecular weights and concentrations to investigate the effect of keratinocyte cells on proliferation, differentiation, migration, invasion and programmed cell death. Material and Method: Chitosan with different molecular weights was prepared at different concentrations and viscosity measurements were performed. Metabolic activities of these solutions were examined by cytotoxicity determination with keratinocyte and fibroblast cell cultures. Cell proliferation was then determined by proliferation test. Results: According to the viscosity measurement results, the viscosity of the solutions increased with increasing molecular weight and concentration of chitosan. In cytotoxicity test, chitosan solutions, keratinocyte and fibroblast cells did not show any cytotoxic effects, but chitosan solutions increased proliferation in these cells within 48 hours. According to proliferation test; significant cell proliferation was obtained in both cell lines in groups where 1 percent low molecular weight chitosan solutions were administered 72 hours after administration of chitosan solutions.Conclusion: Chitosan significantly increased keratinocyte differentiation process, cell migration and proliferation in fibroblast and keratinocyte cells.
Keywords: 3-boyutlu hücre kültürü keratinocyte; 3-dimensional cell culture; chitosan; differentiation; farklılaşma; Farmasötik çalışmalar; keratinosit; kitozan; Pharmaceutical aids; proliferasyon; proliferation