Haksız rekabette bilişim kuruluşlarının hukuki sorumluluğu - Güloğlu, Ayşe Gülderen (My University, 2015)
HAKSIZ REKABETTE BİLİŞİM KURULUŞLARININ HUKUKİ SORUMLULUĞU “Haksız Rekabette Bilişim Kuruluşlarının Hukuki Sorumluluğu” adlı çalışmamızda başta 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu olmak üzere, uluslararası anlaşmalar, özellikle Avrupa Birliği Direktifleri, 5651 sayılı Kanun ve Yargıtay içtihatları ışığında, bilişim kuruluşlarının sorumluluğunu doğuracak haksız rekabet halleri ve sorumluluk şartları, mevcut ve ileride doğabilecek sorunlar dikkate alınarak bilimsel olarak incelenmiştir. Çalışmamızın hedefi bilişim alanında haksız rekabetin görünüm şekillerini ve bilişim kuruluşlarının sorumluluk kapsamını araştırmaktır. Haksız rekabet kavramı ve Türk hukukundaki yeri öncelikli işlenmiştir. Haksız rekabetin alanı bu şekilde çalışıldıktan sonra bilişim hukuku ile bağlantısı uluslararası anlaşmalarla karşılaştırılarak, elektronik ortamda görülen haksız rekabet halleri örneklerle incelenmiştir. Çalışmamızın ana konusu olan Türk Ticaret Kanunu madde 58 hükmü kapsamında haksız rekabet eyleminden asıl olarak sorumlu tutulacaklar ve bilişim kuruluşları da içinde olan diğer sorumlular başlığı altında yer verdiğimiz üçüncü kişiler çalışılmıştır. Bilişim alanında haksız rekabet sorumluluğuna dair yeni kurallar getirilmiş, bilişim kuruluşlarının ve hizmet sağlayıcıların hukuki sorumluluğuna yer vermiştir. Türk Ticaret Kanunu’nda ilk kez yer alan bu düzenlemedeki kavramların tanımları ve kapsamlarının sınırları, bağlantılı olan diğer mevzuatlarla ayrıntılı olarak çalışılmıştır. Hizmet sağlayıcılar için getirilen düzenlemenin sorumluluk kapsamında olup olmadığı, haksız rekabet sonucu oluşan maddi durumun ortadan kaldırılmasındaki bir yükümlülük olarak sonradan doğup doğmadığı tartışılmıştır. Hukuki sorumluluk kapsamında açılabilecek davalar ve sorumlular incelenmiş, örnek içtihatlar ile konu zenginleştirilmiştir. Haksız rekabet oluşması halinde başvurulabilecek davalar ve ihtiyati tedbir hükümleri çalışılmıştır. Ticaret hukuku kapsamına yeni dahil edilen hizmet sağlayıcılar hakkında hükmedilecek ihtiyati tedbirler ayrıca incelenmiştir. Çalışmamızın kapsamı itibariyle cezai sorumluluk düzenlemelerine yer verilmeyerek, bilişim kuruluşlarının hukuki sorumluluğu esas alınmıştır. Çalışmamızın hedefi bilişim alanındaki haksız rekabetin görünüm şekillerini ve bilişim kuruluşlarının sorumluluk kapsamını araştırmaktır. Sonuç olarak bu kapsamda bugüne kadar yapılanları, gerek ulusal hukuk gerekse uluslararası alanda tamamlanması gereken yönleri de belirterek çalışmamızı tamamlamış bulunmaktayız. Haksız Rekabet, Bilişim Kuruluşları, İnternet, Hukuki Sorumluluk, Ticaret Hukuku

LIABILITY OF IT CORPORATIONS DUE TO UNFAIR COMPETITION “Liability of IT Corporations due to Unfair Competition” titled study analyzes the present and future problems in Unfair Competition regarding the IT realm in the light of firstly, Turkish Commercial Code no. 6102, and international agreements- especially EU Directives-, the Law no.5651 and the Supreme Court opinion. The aim of this study is to explore the phenomena of unfair competition in the realm of IT and the scope of IT Organization’s liability. The place of unfair competition in Turkish law system has been studied previously. After a consideration of the unfair competition’s extent, its links with IT law is studied in comparison to international agreements and unfair competition cases in the electronic settings are examined with examples. The provision of Turkish Commercial Code Article 58, which constitutes the main topic of this work, introduces new laws and included the legal liability of IT Organizations and service providers. This regulation, which took place in the Turkish Commercial Code for the first time, definitions of new concepts in the Code and the limits of these concepts’ scope, are studied in detail with their links to other legislation. The possible cases in the scope of liability and liable personas were investigated and the subject matter was enriched with case law examples. Due to the extent of this study, regulations of criminal liability was not included, instead this work was predicated upon the liability of IT organizations. Our main goal is to research the phenomena of unfair competition and the liability of IT organizations. As a result, the developments in this field up to this point as well as national and international aspects of law that are open to improvement are covered in this work. Key Words: Unfair Competition, IT Companies, Internet, Liability, Trade Law
Keywords: Hukuk; Ticaret