İlköğretim Fen Bilgisi 4-7. sınıf ders programlarında “Biyolojik zenginliklerden hayvanlar” ile ilgili kavramlar ve öğrenci bilgileri - Balcı, Lütfullah (My University, 2003)
Bu araştırmanın amacı ilköğretimde ( ilköğretim 4-7 ) Biyolojik zenginliklerden hayvanlar ile ilgili bilgilerin öğrencilere, kullanılmakta olan fen bilgisi ders kitapları ile kavramsal olarak öğretilip öğretilmediğini göstermektir. Biyolojik zenginliklerden hayvanlar konusunun tam olarak öğrenilebilmesi, bu konuyu oluşturan kavramların hiyerarşik bir düzen içinde öğretilmesi ile mümkün olabilir. Araştırma, M.E.B. ( Milli Eğitim Bakanlığı ) fen bilgisi ders öğretim olarak yapılmıştır. Bu amaçla çalışmada, M.E.B. ders öğretim programlarının ve fen bilgisi ders kitaplarının konu ile ilgili bilgilerinin bağlılığı, doğruluk ve tamlığını saptayabilmek için kavram haritaları geliştirilmiştir. Ayrıca ilköğretim öğrencilerinin Biyolojik zenginliklerden hayvanlar ile ilgili bilgileri kavramsal olarak öğrenip öğrenemediklerini saptayabilmek için M.E.B. ders öğretim programlarına bağlı kalarak ve hazırlanan kavram haritalarından yararlanarak bir test sistemi geliştirilmek istenmiştir. İlköğretim 4-7. sınıf öğrenci gruplarının her biri için, ayrı ayrı testler geliştirilmiştir. İlköğretim 4-7. sınıf öğrencileri için geliştirilen testler, Kadıköy ve Ümraniye bölgesinde M.E.B.'na bağlı iki devlet ilköğretim okulunda toplam 248 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerine mülakat yapılmıştır. Mülakatta öğrencilere çeşitli canlı resimleri gösterilerek, bu canlılar hakkında sorular sorulmuştur. İlköğretim 4. sınıf mülakatında 20, 5. sınıf mülakatında 25 soru bulunmaktadır. İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerine verilen testler ise dörder şıkkı bulunan 20 test sorusundan ibarettir. Sonuçlar; İlköğretimin her seviyesinde konu ile bilgilerin öğrenciler tarafından kavramsal olarak tam ve bağlantılı öğrenilmediğini, gelişmiş sosyo- ekonomik aileye sahip olan Kadıköy öğrencilerinin az gelişmiş sosyo- ekonomik aileye sahip olan Ümraniye öğrencilerinden daha başarılı olduğunu, ilköğretim 6. ve 7. sınıf testlerinin bazı gruplarında kız öğrencilerin erkek öğrencilerine göre daha başarılı olduğunu göstermiştir.

The aim of this study is to demonstrate whether the knowledge about Animals as a Biological richness at primary education (primary education classes 4-7 ) are learnt or not conseptualy with the science books that are in advance. The complete learning of the subject of Animals as a Biological richness is possible with teaching the concepts that forming the subject in a hierarchical order. This study is based on the science curriculum prepared by ministery of education. At this study it is expected to determine the dependence, truth and completeness of the science curriculum's and science books' knowledge related with the subject, concept maps were developed. Also to determine the primary education students' knowledge about Animals as a Biological richness whether it was learnt or not, a test system based on the science curriculum and developed concept maps was expected having been developed. Tests are prepared for the primary school student groups which are between 4th and 7 th grade. The tests that have been developed for primary school students who are at 4th - 7th classes were applied to total 248 students at two primary education schools that depends on ministery of education in Kadıköy and Ümraniye region. Interview had been made with the 4th and 7 th grade students in the research. During the interview some animal pictures are shown to the students and questions asked about these animals. 4 th grade students interview includes 20 questions and 5 th grade students interview includes 25 questions. The tests given to primary school 6th and 7 th class students was 20 test questions which have multiple choises. The results demonstrated: that knowledge related with the subject wasn't learnt completely , truly and connectively as conceptualy by the students at each level of primary education, developed families student lives in Kadıköy are more succesful than the less developed families student who lives Ümraniye as sociallyand economialy, also 6th and 7 th grade tests indicate that some girls are more succesful than boys in some groups.
Keywords: Bilim; Biyoloji Öğretmenliği; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; sağlık; teknoloji