Endüstriyel artiküle robotlara harici hareket koordinat verilerinin aktarımı üzerine bir çalışma - Çakmak, Ahmet (My University, 2010)
ENDÜSTRİYEL ARTİKÜLE ROBOTLARA HARİCİ HAREKET KOORDİNAT VERİLERİNİN AKTARILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Nümerik kontrol ve mekanik teknolojilerinin birleşimi bize yepyeni bir mühendislik alanı sunmaktadır. Endüstriyel robotlar bu mühendisliğin sonucu olarak üretim tesislerindeki yerlerini almaktadırlar. Robotlu modern üretim sistemleri; hızla değişen dünyamızın üretim çeşitliliğine cevap verebilmek için, aynı mamulü yüksek adetlerde üretmek yerine küçük adetlerdeki farklı mamulleri esneklikle üretebilecek biçimde tasarlanmalıdır. Robotlardan istenen, geleneksel takım tezgâhlarına nazaran daha çevik olmaları, büyük erişim uzaylarında çalışabilmeleri ve farklı uygulamalar arasında esnekçe kullanılabilmeleridir. Bu nedenle amaca bağlı ilişik sistemlerin robotlara ilave edilmesi önemlidir. Bu tezde sunulan çalışma, robotların SCADA haberleşme sisteminde harici veri kullanımı uygulamasının araştırılmasını amaçlamıştır.

A WORK ON TRANSMITTING EXTERNAL MOTION DATA TO INDUSTRIAL ARTICULATED ROBOTS The merge of numerical control and remote manipulation created a new field of engineering. Robots are required to have much higher mobility and dexterity than traditional machine tools. They must be able to work in a large reachable range, handle a variety of workpieces, and perform flexible tasks. Modern robotic manufacturing systems must produce a variety of products which are in some cases are small batches, rather than a large number of the same products for an extended period of time, and frequent changes of product models and production schedules require flexibility in the manufacturing system. Thus the goal oriented embedded systems are important for flexible robotic manufacturing. This thesis presents an investigation on the usage of the external data by SCADA communication in robotic systems.
Keywords: Mekatronik