Properties of ptfe impregnated ni-b-sic electroless composite coatings - Dughaish, Mohammed Abdulrahman Saeed Ba (My University, 2019)
Akımsız nikel bor kaplamalar (EN-B) Yüksek sertlik ve aşınma direnci gibi iyileştirilmiş kaplama özelliklerine sahiplerdir. Bu çalışmada, iyi aşınma direnci ve düşük sürtünme katsayısı (COF) yanı sıra yüksek sertlikte kompozit kaplamalar elde etmek için çeşitli EN-B kaplamalar üretilmiştir. Çalışma, EN-B kaplamanın matrisi içindeki bir kompozit malzeme olarak SiC ve politetrafloroetilenin (PTFE) etkisine ve EN-B-SiC kaplama üzerinde biriken bir tabaka halinde PTFE'nin etkisine odaklanmaktadır. Ni-B matrisine SiC ve PTFE partiküllerinin ilavesiyle meydan gelen değişimlerin anlaşılması için kaplamalar karakterize edildidi. Bunun için X-ışını difraksiyon (XRD) analizi ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM) kullanıldı. İlavelerin, kaplamaların tribolojik özelliklerini nasıl etkilediğini incelendi. Aşınma direncini ve kaplamaların COF'sini ölçmek için sert çelik bilya ile karşılıklı aşınma testleri gerçekleştirilmiştir. Vickers mikro sertlik testleri, kaplamaların sertliğindeki değişimleri tespit etmek için yapılmıştır. Potansiyodinamik polarizasyon tekniği kullanılarak kaplamaların korozyon testleri yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre EN-B-SiC-PTFE kaplamaların, EN-B-SiC kaplamaların yüksek sertlik ve aşınma ve korozyon direncindeki avantajlarını ve düşük COF'deki PTFE kaplamalarının bir kombinasyonunu sergilediğini göstermektedir. PTFE-spin kaplı EN-B-SiC kaplamalar, çok düşük COF değerlerinin istendiği uygulamalar için uygundur.

The electroless nickel boron coatings (EN-B) have better coating features like high hardness and wear resistance. In the current work, Various EN-B coatings were produced to achieve composite coatings with good wear resistance and lower coefficient of friction (COF) as well as higher hardness. The work focuses on the effect of SiC and polytetrafluoroethylene (PTFE) as a composite material inside the matrix of the EN-B coating and the effect of PTFE as a layer deposited on the EN-B-SiC coating. The characterization of the structures was performed using X-ray diffraction (XRD) analysis and scanning electron microscopy (SEM) to have in-depth understanding relating to the inclusion of SiC and PTFE particles into the Ni-B coating and how they influence the tribological properties of these coatings. Reciprocating wear tests were conducted to measure the wear resistance and the COF of the coatings. Vickers microhardness tests were conducted to notice about any possible enhancements in the hardness of the coatings. Corrosion tests were performed using the potentiodynamic polarization technique. The results demonstrate that the EN-B-SiC-PTFE coatings exhibit a combination of the advantages of the EN-B-SiC coatings for high hardness, better wear and improved corrosion resistance, and of the PTFE coatings in low COF. The PTFE-spin coated EN-B-SiC coatings are suitable for the applications where very low COF values are desired.
Keywords: Akımsız Ni-B kaplama; Corrosion; Electroless Ni-B coating; Friction; Korozyon; Microhardness; Mikro sertlik; PTFE; SiC; Sürtünme