Future of common agriculturel policy in the context of trade liberalisation issues and enlargement - Yılmaz, Özlem Toplu (My University, 2005)
Bu tez çalışması, Avrupa Birliği’nde tarım ticaretinin serbestleşme sürecinin ve bu süreci tetikleyen etkenlerin analizidir. Çalışmanın ana odak noktası, korumacı tarım politikasından liberal politikaya geçiştir. Başlangıç noktası, korumacı tarım politikasının yol açtığı problemlerdir. Tarım politikasındaki değişimin etkileri, içsel ve dışsal faktörler şeklinde ikiye ayrılarak incelenmiştir. Değişimin içsel faktörleri, Ortak Tarım Politikası’nın (OTP) bütçeye olan maliyetleri, üretim fazlası ve bunun maliyetli depolanması, OTP’nin ticareti bozan araçları, tarım politikasının kaybedenleri (tüketiciler, vergi kaybedenler, üçüncü ülkeler) ve tarım dışı sektörlerin baskısı olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda, OTP reformlarının başarılı ve başarısız yanları analiz edilmiştir. DTÖ Tarım Anlaşmasının, tarım sektöründe Uruguay Turu ile başlayan ve pazara giriş imkanlarının artırılması, ihracat sübvansiyonları ve iç destek kullanımının süreç içinde azaltılması yönündeki reform programına uyumda AB’nin yükümlülükleri, tarım politikasında değişiminin dışsal faktörleri olarak ele alınmıştır. Bu yükümlülükler AB’deki tarımdaki destek seviyesini göstermek için baz alınmıştır. GATT/ WTO yükümlülükleri dışında, OECD tarafından geliştirilen “üretici destek tahmini (PSE)” ölçütü, yine AB tarımındaki destek seviyesini ölçmek için kullanılmıştır. Bu ana odak noktasının yanısıra, tezde, AB’de tarım ticartei serbestleşmesinde son genişlemenin etkisi ölçülmüştür. Yeni üye olan ülkelerin tarım destek politikalarını nasıl şekillendirdiği ve bu ülkelerin tarımda serbestleşme süreci açıklanmıştır. Polonya ve Macaristan yeni üye ülkelerden örnek olarak seçilmiş, WTO ve OECD göstergeleri, ülkelerin tarım destek seviyelerini ölçmek için kullanılmıştır. Ve aday ülke olarak, Türkiye’nin de tarımdaki destek seviyesi aynı göstergeler yardımıyla ölçülüp, analiz edilmiştir. Tezdeki amaç, AB’nin tarım politikasını GATT/ WTO baskısıyla, korumacılıktan sıyrılıp, serbestleşme yolunda adım atmaya çalışmasını göstermektir. Tez, AB’nin destek şeklini değiştirp, seviyeyi azalttığını göstermektedir. Artık, AB eskisine göre daha az korumacıdır. Ancak, tarımdaki destek seviyesi ve serbestleşme gerektiği ölçüde azalmamıştır.

This MA thesis is an analysis of agricultural trade liberalisation process and of the stimulus behind this process in European Union. The main focus of this study is the shift of protective agricultural support policy to a more liberal policy. The starting point is the problems that protectionist agricultural policy has caused. Effects on agricultural policy changes are analysed in the thesis by distinguishing between internal and external factors. Internal factors are regarded as budgetary costs of CAP, over-production and costly storing of food surpluses, trade-distorting instruments of CAP, losers of CAP (consumers, taxpayers, third countries) and non-agricultural sectors’ pressure. In this sense, the failures and successes of the CAP reforms are analysed. The new agricultural trade regime under three aspects (domestic support, export subsidies and market access) that GATT Uruguay Round established is explained as external factors that led the EU to apply less protectionist measures. These three aspects are taken as the basis to measure the support level in EU. Besides the GATT/ WTO notification, OECD indicator ‘Producer Support Equivalent (PSE)’ is used the show the support level in European agriculture. In accordance with this focus of the thesis, its objective is to analyse the enlargement effect on agricultural trade liberalisation in EU. The way, in which the new member states have shaped their agricultural support and their liberalization process are explained. Poland and Hungary have been chosen as examples to indicate the new member states’ agricultural support level. WTO and OECD notifications are used to measure their support level. And as a candidate country, Turkey’s agricultural support level is analysed in this part with the help of the same indicators. The way, which is proposed in the thesis to reach the objective that EU has tried to shift its agricultural policy to a liberal policy due to GATT/ WTO forces. The thesis proposes that EU has changed its support structure and reduced the support level. Now European Union is less protectionist than before. However, the level of agricultural support has not decreased to desired level.
Keywords: Ekonomi_Avrupa Birliği; Tarım_ Ticaret_Avrupa Birliği