Nisegolin için HPLC ile miktar tayini yöntemi geliştirilmesi ve analitik yöntem validasyonunun uygulanması - Yılmaz, Deniz Çıkla (My University, 2003)
Bu çalışmada Nisergolin'in bozunma ürünü ve safsızlıklarından kantitatif olarak ayrıldığı miktar tayini yöntemi ters fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılarak geliştirildi. NIC'in tablet formundan miktar tayini yapıldı ve analitik yöntem validasyonunun gerektirdiği testler uygulandı. Çalışmada hareketli faz olarak, 4 mM OSASS ve 6 mM TBAHS içeren 0,10 M NH4 Ac çözeltisi (pH: 5,9) / ACN (62:38), Phenomenex Luna C18 (2) 4,6 x 250 mm, 5 µm özellikte kolon, Diod Dizi Detektör ?=285 nm (bant genişliği: 4nm) kullanıldı. Geri kazanım % 95 güven düzeyinde % 100,33 1,67'dir. 0,062 x 10-5 M - 9,290 x 10-5 M konsantrasyon aralığında doğrusallık bulundu (r2 = 0,9999). Gün içinde tekrarlanabilirlik testinde NIC pik alanı değerlerinin bağıl standart sapması 0,207, miktar tayini sonuçları farklı analizci ve farklı cihaz kullanarak tekrar edildiğinde % 99 güven düzeyinde sonuçların birbirinden farklı olmadığı bulunmuştur. Sağlamlık testinde, yöntemin kolon değişikliği ve hareketli faz bileşeninin pH sında ± 0,1 birim değerinde yapılan değişiklikliğinden etkilenmediği, fakat hareketli faz oranında yapılan değişiklikten sistem uygunluk parametrelerinin etkilendiği gözlenmiştir. Sistem uygunluk testleri için NIC pikine ait parametreler, k' = 2,350 (kapasite faktörü), T = 1,139 (kuyruklanma faktörü), R= 2,920 (5-CN ve NIC arasındaki ayırma gücü) olarak hesaplandı. In the present work, a quantitative method was developed for NIC, its degredation products and impurities by HPLC. The method was applied to its tablet form and analytical method validation tests were performed. Mobile phase was 0,10 M NH4 Ac solution contains 4 mM OSASS and 6 mM TBAHS (pH: 5.9) / ACN (62:38), column was Phenomenex Luna C18 (2) 4,6 x 250 mm, 5 µm and the detector was Diode Array Detector at ?=285 nm (band width: 4nm) Recovery was 100,33 1,67 % with 95 % confidence limits. Linearity was obtained in the concentration range of 0,062.10-5 M - 9,290.10-5 M (r2 = 0,9999). Repeatability was calculated from the relative standart deviation of peak area values of NIC, RSD: 0,207. Quantitative determination was repeated by different analyst and different instrument tests and the results were not different from each other at 99 % confidence level. In robustness test it was observed that, the method was not influenced from application of different column and variations of mobile phase pH value of ± 0.1, but changing mobile phase composition affected the system suitability parameters. System suitability tests for NIC peak were calculated as, k' = 2,350 (capacity factor), T = 1,139 (tailing factor), R= 2,920 (resolution between the closest eluting impurity).
Keywords: Analitik Kimya