Kahraman Maraş Havzası’nda coğrafi potansiyele göre öğretim-eğitim faaliyetlerinin gelişimi ve planlanması - Demir, İsmail (My University, 2004)
Kahraman Maraş Havzası, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde yer alır. Yüzölçümü 3,212 km2'dir. Havza'da Kahraman Maraş iline bağlı Merkez, Pazarcık ve Türkoğlu ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 19 kasaba ve 229 köy yer almaktadır. Bu yerleşim birimlerinin 2000 yılı nüfus sayımına göre toplam nüfusu 600,373'tür. Havza, sosyo-ekonomik faaliyetler açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Bu durum, Havza'nın Fizikî Coğrafya potansiyelinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Havza'da etkili olan iklim koşullarının yanı sıra, bol su kaynaklarının ve verimli toprak türlerinin bulunması ve ayrıca zengin bitki örtüsünün varlığı tarım, hayvancılık, ormancılık ve diğer ekonomik faaliyetlerin yoğunlaşmasını sağlamıştır. Çalışma alanında toplam 412 ilköğretim okulu, 37 lise ve 1 üniversite bulunmaktadır. İlk ve ortaöğretim kurumlarında toplam 128.700 öğrenci, 5.000 öğretmen ile berâber öğretim ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Sütçü İmam Üniversitesi'nin toplam öğrenci sayısı ise 11,886 akademik kadroyu oluşturan eleman sayısı ise 644'tür. Kahraman Maraş Havzası'nda öğretim ve eğitim faaliyetlerine ilişkin olarak tesislerin ve plânlamaların söz konusu havzanın coğrafî potansiyeli dikkate alınmadan yapılmış olması muhtelif problemlerle neticelenmiştir. Nitekim, okulların yerinin yanlış tespitinden, binaların inşasına gereken önemin verilmemesinden ve mimâri tasarımdaki eksikliklerden kaynaklanan sorunlar, öğretim ve eğitim faaliyetlerini çeşitli yönlerden aksatan sorunlardan bazılarıdır. Ülkemizin mevcut öğretim ve eğitim sistemi içerisinde okutulan derslerin müfredatlarında yöresel farklılıklarla ilgili gerekli konular yeterince yer almamaktadır. Bu nedenle öğretim ve eğitim faaliyetlerinin mevcut durumu yeniden ele alınarak yeni plan ve programlar hazırlanmalıdır. Bu doğrultuda yapılacak olan çalışmalarda ülkenin her havzasının ya da yöresinin coğrafî potansiyeline dikkat edilmelidir.

Kahraman Maraş Basin is placed in Adana part of Mediterranean regions. It has 3211 square kilometer area. Centrum, Pazarcık, and Türkoğlu counties, which are dependent to Kahraman Maraş province, are in the boundaries of the basin. There are 19 towns and 229 villages dependent on these districts. According to the data of 2000 census, total population in these settlement units is 600.373. The Basin is an important area in our country with regard to socio-economic activities. The main factor behind this situation is its high physical-geographic potential. The dominant climate in the Basin is Mediterranean climate. Therefore, the productivity of lands is higher. Furthermore, abundant water resources and rich flora has contributed to the intensification of economic activities related with agriculture, breeding, forestry and other sectors. There are totally 412 primary schools, 37 high schools and one university in the field of study. In primary and high schools, 128.700 students and 5.000 teachers carry on education activities. The University, which is named Sütçü İmam University, has 11.886 students and 644 academic staff. The fact that facilities and plans regarding the education activities in the Kahraman Maraş Basin had been constructed without considering the geographic potential of Basin has caused various problems. The problems which arose from wrong location decisions, careless construction and deficiencies in architectural design of schools disrupts the functioning of education activities in a variety of ways. There are not subjects related with regional differences in the curricula of our current education system. Hence, the current situation of education activities should be dealt and new plans and programmes should be prepared. The works related with this objective should take into account the specific geographical conditions and potential of related region or basin.
Keywords: Coğrafya_Öğrenim ve Öğretim; Eğitim; Eğitimde devlet düzenlemesi