Kobi’lerin semaye piyasasından fon temin etmesi - Vural,Çağrı Selim (My University, 2007)
Küreselleşme olgusunun şiddetiyle birlikte artan rekabet koşulları içinde, esnek üretim yapıları, tüketicilere yakınlık, yeniliklere kolay adapte olma avantajlarına sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmeler zamanla “ölçek ekonomisi” fikrine karşı kayda değer bir alternatif olarak karşımıza çıkmıştır. Günümüzde, söz konusu şirketler ülke ekonomilerinin katma değer, istihdam ve ihracat gibi temel göstergelerinin en önemli belirleyicileri haline gelmiştir. Öte yandan KOBİ’ler yenilikçi fikirleri ticari hale getirmek suretiyle üretim süreçlerinin teknolojiye bağlı olarak dönüşümünde büyük rol oynamaktadır. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın dinamosu konumunda bulunan KOBİ’lerin en önemli sorunu küçük olmakla doğrudan bağlantılı bir unsur olan finansal kaynak sıkıntısıdır. Genelde özkaynaklara bağımlı olarak çalışan bu şirketlerin faaliyetlerini devam ettirmesinde, yeni yatırımlar yapmasında bu sorun ciddi engeller yaratmaktadır. KOBİ’lerin özkaynaklardan sonra gelen temel kaynak aracı ise banka kredileridir. Ancak risk düzeyleri oldukça yüksek olan bu şirketlerin temin ettiği krediler miktar, maliyet, vade ve teminat bakımından olumsuzluklar içermektedir. Bu noktada, sermaye piyasasının KOBİ’lerin yapılarına uygun yaratıcı ve esnek finansal çözümler oluşturmada önemli açılımlar getireceği düşünülmektedir. Makroekonomik göstergelerde yakalanan iyileşmeler çerçevesinde ülkemize yönelik uluslararası sermaye akımlarının yoğunlaştığı bir dönemde, yatırımcılara farklı risk ve getiri seçenekleri sunma potansiyeline sahip KOBİ menkul kıymetleri için gerekli talebin oluşacağı düşünülmektedir. Bu çerçevede, çalışmada temel olarak, KOBİ’lerin menkul kıymet ihraçları, risk sermayesi finansman modeli ve ilk iki unsurun bütünleyicisi konumundaki ikincil KOBİ piyasaları ele alınmıştır. Bu doğrultuda KOBİ’lerin sermaye piyasasından kaynak sağlamasında ele alınabilecek alternatifler değerlendirilmiş, mevcut düzenlemeler ve dünya örneklerinden faydalanılarak bir takım öneriler getirilmeye çalışılmıştır.

In a competitive envoirement accompanied by globalization small and medium sized businesses (SMBs), having flexible production skills and great adjusting capibilities, appear to be an important alternative to the “economies of scale” concept. At the present day, SMBs have become the main determinant of countries’ basic macroeconomic inticators like value added, employment and exports. Furthermore, SMBs play a crucial role in transforming the production process into a technology oriented phase by realizing the innovations. The leading problem of SMBs, having a significant contribution to economic and social development of countries, is the scarce financial resources. The financial problems are the main obstacles for the SMBs in continuing their activities and undertaking their investment projects. One of the main financial source of SMBs, operating with limited capital equity, is the bank credits. However, these companies, which are percieved to be more risky than the bigger ones, have some troubles in borrowing from banks. At this juncture, capital market having a potential to provide creative and flexible financial solutions to SMBs turns out be a good alternative. With the economic stability and raising international capital inflows to our country, it’is thought that there will be adequate demand for the securities of SMBs presenting different risk and return options. Within the above mentioned contex, public offers, venture capital and secondry SMB markets will be discussed. In this study the capital market channels for SMBs will be focused and some proposals will be tried to be made considering the existing regulations and world implementations.
Keywords: Kobiler_Fon; Sermaye Piyasası_Kobiler