Vezikoüreteral reflü tedavisinde endoskopik tedavi ve açık cerrahinin başarı-maliyet analizi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Dekstronomer/hyaluronik asit parçacıkları vesikoüreteral reflü tedavisinde gün geçtikçe daha popüler ve açık cerrahiye alternatif olmaya başlamıştır. Biz bu çalışmada endoskopik tedavi ve açık cerrahiyi maliyet başarı açısından karşılaştırdık. 1999-2006 arasında primer reflülü 31 böbrek hastasına dekstranomer ve hyaluronik asit parçacıkları ile subüreteral enjeksiyon tedavisi uygulanan toplam 22 çocuk aynı süre içinde primer tedavi olarak 91 adet reflülü böbrek hastasına üreteroneosistostomi yapılan 55 çocukla maliyet-başarı açısından karşılaştırıldı. Her iki tedavi yöntemi için de maliyet hesaplanırken reflüsüzlüğe ulaşana kadar gerçekleşen, ek cerrahi girişimleri de içeren, tüm masraflar göz önüne alındı. Günümüz fiyatları üzerinden hesaplanan maliyetler böbrek hastası bazında karşılaştırıldı. Endoskopik tedavi grubunda %58 böbrek hastasında tek enjeksiyon %67 de ise ikinci enjeksiyon sonrası reflüsüzlük elde edilirken ilk enjeksiyon sonrası reflüsü değişmeden devam eden 10 böbrek hastasına üreteroneosistostomi uygulandı. Tek başına bir endoskopik tedavi seansının hasta başına maliyeti 2.417,7 YTL olarak hesaplanırken başarısız olgularda uygulanan ikincil tedavilerin maliyeti eklendiğinde reflüsüzlüğe ulaşmak için hasta başına düşen maliyetin 2.653,9 YTL’ye yükseldiği saptandı. Primer tedavi olarak açık cerrahi tercih edilen grupta ise reflüsüzlük sağlanana kadar RÜ başına düşen maliyet 1.496 YTL olarak hesaplandı. Çift taraflı üreterik reimplantasyonun RÜ başına maliyetinin 1286,4 YTL ve başarısının %100 olduğu görüldü. Yurt dışı kaynaklı yayınlara göre endoskopik tedavi açık cerrahiye oranla daha az maliyetli olsa da bizim çalışmamızda bunun ülkemiz için özellikle çift taraflı olgularda geçerli olmayabileceği gösterilmiştir.

Introduction: The use of dextronomer/hyaluronic acid particles has become increasingly popular as an alternative to ureteral reimplantation in the management of vesicoureteral reflux. We compared the endoscopic treatment with the open surgery in terms of cost-effectiveness. Materials and Methods: Between 1999 and 2006, a total of 22 children with 31 renal units with vesicoureteral reflux underwent endoscopic treatment with dextronomer/hyaluronic acid particles and 55 children with 91 renal units underwent open surgery were included to the study. These treatment modalities were compared in respect to cost-effectiveness. The total cost of each primary treatment modality has been analyzed per renal unit at the time when reflux was cleared, also including secondary surgery charges. Result: The first and second attempts of infection cleared reflux in 58% and 67% of renal units, respectively. The cost of endoscopic treatment with dextronomer/hyaluronic acid particles was 2,417.7 YTL. Thirteen renal units which failed after initial dextronomer/hyaluronic acid particles injection increased the cost of endoscopic treatment per renal unit up to 2,653.9 YTL. The cost of open surgery per renal unit overall in our study group was 1,496 YTL. This cost per renal unit decreased to 1,286.4 YTL for bilateral ureteral reimplantation with success rate of 100%. Conclusion: Although the current data from western countries have claimed that endoscopic treatment is more cost-effective than open surgery, our results especially in bilateral cases revealed the opposite.
The cost-effectıveness of endoscopic treatment and open surgery in the management of vesicoureteral reflux
Keywords: Üroloji ve Nefroloji