Türk yazılı basınında görselliğin yeri ve basın fotoğrafçılığındaki teknolojik gelişmeler - Kırlı, Serkan (My University, 2009)
Anahtar KelimelerBasın, Görsellik, Fotoğrafçılık Özet TÜRK YAZILI BASININDA GÖRSELLİĞİN YERİ VE BASIN FOTOĞRAFÇILIĞINDAKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER İnsanoğlunun kullandığı beş duyunun içinde belki de en önemlisi görmedir. Görerek algılayan insan, tarihin ilk çağlarından beri gördüğünü çeşitli yüzeyler üzerinde sabitlemeye çalışmıştır. Artan haber alma ihtiyacından doğan basın da yüzyıllardan beri görsellikten yararlanmıştır. Fotoğrafın icadı ve diğer teknolojik gelişmeler, basında görselliğin kullanımını artırmıştır. Teknik eksikliklerine rağmen, Osmanlı İmparatorluğu’nda ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nde de basın görsellikten faydalanmıştır. KeywordsPress, Visuality, Photography

IMPORTANCE OF VISUALITY IN TURKISH PRESS AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS IN PRESS PHOTOGRAPHY Sight is the most important one of the five senses of human race. Humans perceive with sight; from the beginning of the history they tried to draw what they see on different kinds of surfaces. Press borned because of the learning necessity and it used visuality for centuries. Invention of the photography and other techinical developments increased the visuality usage of press. In spite of techinical deficiencies, in Ottoman Empire and after that in Republic of Türkiye, press used visuality.
Keywords: Basın; Basın_Fotoğrafçılık; Fotoğrafçılık; Gazetecilik