Cordyceps sinensis mantarının antioksidan aktivitesi üzerine analitik çalışmalar - ERDOĞAN, GÜLBİN (My University, 2022)
Cordyceps sinensis mantarının antioksidan aktivitesi üzerine analitik çalışmalarÖZETMantarlar, çok hücreli veya tek hücreli ökaryotik organizmaların bulunduğu alemin adıdır. Mantarlar klorofil benzeri bitkiler içermezler ve sporlarla çoğalırlar. Clavicipitaceae familyasına ait olan ve bilinen 750\"den fazla türü bulunan Cordyceps mantarları, böcekler, eklembacaklılar ve diğer mantarlar üzerinde yaşayan bir endoparazittir. Cordyceps sinensis, Nepal, Çin ve Tibet\"in yüksek rakımlı yaylalarında yetişen ve tıp bilimi için çok değerli bir mantardır. Bu mantar ishal, baş ağrısı, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, yorgunluk, diyabet, romatizma, öksürük tedavisi gibi birçok alanda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu kadar çok etki tek bir canlıda toplandığı için Çin kaynaklarında Cordyceps sinensis için \"sihirli bir yaratık\" tabiri kullanılmıştır. İçerdiği bileşenler insan vücudu üzerinde faydalı biyolojik ve farmakolojik etkilere sahiptir. Cordyceps sinensis son yıllarda tüm dünyada üne kavuşmuş ve popüler doğal ürünler arasında yerini almıştır. Bu çalışmada Cordyceps sinensis mantarının çeşitli etkileri nedeniyle bileşenleri ve antioksidan aktivite tayini ile ilgili literatür çalışmaları Springer, PubMed, Web of Science, Science Direct ve Scopus veri tabanları taranmış ve bu veri tabanlarından bilgiler elde edilerek çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu veriler göz önüne alındığında tıbbi mantar olarak destekleyici tedavi için doktor kontrolünde kullanılması önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Cordyceps sinensis, Cordycepin, Antioksidan Aktivite Tayin Yöntemleri.
Keywords: Temel Eczacılık Bilimleri; Eczacılık; Analitik Kimya; Sağlık Bilimleri; Basic Pharmaceutics Sciences; Pharmacology and Therapeutics; Analytical Chemistry; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Farmakoloji ve Toksikoloji; FARMAKOLOJİ VE ECZACILIK; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); PHARMACOLOGY & TOXICOLOGY; PHARMACOLOGY & PHARMACY; Farmakoloji; Farmakoloji, Toksikoloji ve Eczacılık (çeşitli); Genel Farmakoloji, Toksikoloji ve Eczacılık; Farmakoloji (tıbbi); İlaç Rehberleri; Yaşam Bilimleri; Pharmacy; Pharmacology; Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics (miscellaneous); General Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics; Pharmacology (medical); Drug Guides; Life Sciences