Türkiye’deki mevduat bankalarının finansal performanslarının ölçümü üzerine bir uygulama - Aksoy, Dilay (My University, 2012)
Ülke ekonomisi açısından finans piyasaların temelini oluşturan bankacılık sektörü diğer ekonomik sektörlerden farklı olarak kaynak dağılımını belirleyen finansal aracılık görevi üstlenmiştir. Bu durum bankacılık sektörünün, ülkenin ekonomik gelişmesinde merkezi bir konuma getirmiş ve büyüme sağlaması için gerekli olan sermaye birikiminin oluşturulmasında önemli rol oynamıştır. 2001 krizinden sonra Türk Bankacılık Sektöründe yaşanan rekabet, bankaları kaynaklarını en etkin şekilde çalışmaya zorlamıştır. Bunu sağlamak için bankaların rekabet ettikleri sektör içindeki performanslarını göreceli olarak değerlendirmesi ve etkinliklerini artırmalarını zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada; bankaların finansal performansı açısından önemli olduğu düşünülen 16 finansal oran dikkate alınarak Türk Bankacılık Sektörü’nde aktif büyüklüğü açısından büyük paya sahip ve veri eksikliği olmayan 25 mevduat bankasının 2007- 2009 dönemine ait finansal performansları değerlendirilmiştir. Çalışmada ilk olarak bankaların performans oluşumunu etkileyen faktörler Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerinden Faktör Analizi uygulanmış ardından Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden ELECTRE ve TOPSIS yöntemleri ile bankalar performanslarına göre sıralanmıştır. Bankacılık Sektörü, Performans Ölçümü, Faktör Analizi, TOPSIS, ELECTRE.

Country's economy, financial markets that form the basis for the banking sector, unlike other economic sectors that determine the allocation of resources has undertaken the task of financial intermediation. This situation of the banking sector, the country's economic development and growth to provide a central location brought the creation of the necessary capital accumulation has played an important role. Competition in the Turkish Banking Sector after the 2001 crisis, banks are forced to work as the most effective resources. To achieve this, the relative performance of banks that compete within the sector, improving the assessment and activities is essential. In this study, the banks are thought to be important in terms of financial performance, financial rate of 16 taking into account the large share of the Turkish Banking Sector in terms of asset size and the lack of data with 25 non-bank deposits from 2007 to 2009 financial performance for the period evaluated. Factors affecting the formation of the first banks in the study of performance and then applied to Multivariate Statistical Methods Factor Analysis and Multi Criteria Decision Making methods ELECTRE and TOPSIS methods are listed according to their performance with the banks. Banking Sector, Performance Measurement, Factor Analysis, TOPSIS, ELECTRE
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Performans_Bankalar ve Bankacılık