Türkiye’de ihracat kredi sigortaları uygulamaları ve eximbank - Çetin, Mustafa (My University, 2002)
Yıllardan beri ödemeler dengesi kronik açıklar veren Türkiye'de ihracatın önemi son yıllarda daha iyi anlaşılmıştır. Bilhassa ödemeler dengesi kalemlerinden cari işlemlerde ithalat ve ihracat arasındaki dış ticaret dengesinin bugüne kadar kurulamamış olması ihracatın teşvikini gerekli kılmıştır. Bu amaçla Eximbank' ın faaliyet konusu çerçevesinde, hükümet ihracatın finansmanına yönelik bir dizi teşvik tedbirlerini uygulama alanına koymuştur. Türk Eximbank' ın temel amacı; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının arttırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir. Türk Eximbank ihracatçı ve ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı firmalara özellikle ihracata hazırlık döneminde finansman gereksinimlerini karşılamak amacıyla ihracat kredileri tahsis eder. Bu krediler sevk öncesi ve sevk sonrası olmak üzere bankalara aracılığıyla veya doğrudan Türk Eximbank tarafından firmalara kullandırılmaktadır. Yasal açıdan kredi sigortasının bir türü olan ihracat kredi sigortası poliçesiyle de ihracatçılarımızın yurt dışuına sattıkları mal ve hizmet bedellerinin ödenmeme riskine karşı ticari ve politik rizikoları teminat altına alır. İhracat kredi sigortası güvencesiyle, ihracatçıların sevk öncesi ve sevk sonrası finansmanında kredi taleplerini karşılar, üretim ve satış aşamasında mal ve hizmet bedellerinin ödenmemesinden dolayı ihracatçının karşılaşacağı riskleri sigorta garantisi kapsamına alır. Kıymetli evrak niteliğinde olan ihracat kredi sigortası poliçeleri banka ve finans kuruluşlarına teminat gösterilmek suretiyle ihracatçıya kredi elde etme hakkı verir. Halefiyet prensibi gereğince ihracatçılar tarafından tahsile edilemeyen alacakların hükümet seviyesinde takip edilmesine imkan verir. İthalatçı ülke ve firmalar hakkında bilgi toplar ve istihbarat yapar. İhracat kredi sigortası kurumlarının fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmeleri, ülkenin üretim ve pazarlayabilme potansiyeline bağlıdır. Sadece ihracat kredi sigortası ihracatın geliştirilmesinde ve teşvikinde beklenen yararlı sonuçları vermeyebilir. Bilhassa yeterli ihracat potansiyelinin olmadığı ülkelerde, ihracat kredi sigortası kurumu, fonksiyonlarını yerine getiremeyeceği gibi kurumun yapacağı idari harcamalardan dolayı devlet bütçesinin yükü artabilir. surance Turkey,where balance of payment deficit is choronic since many years, the importance of export especially the cuurent accounts, which is a balance of payments enrty, the balance between imports and exports has not been established of today, so it has been a necessity to encourage exports. For this purpose in the Eximbank' s responsibility area the government, to provide finacial support for exporters, a series of stimulus has been established. The main purpose of Turkish Eximbank, is to provide encouragement for exports, help to increase teh variety of the goods and services exported, provide support to find new markets for the exporters, help to increase the share of exporters in the international markets, provide support for the exporters, contractors and investors working in foreign countries and the production and marketing of the goods and services ear-marked for export. Especially during the preparation for export phase The Turkish Eximbank provides incentives, financial assitance and export credit for the exporters, and for the firms making production for export. Export credit is provided before or after transportation phase, by the banks or directly by The Turkish Eximbank to the firms concerned. By export credit insurance policy, which is legally a kind of credit insurance Eximbank provides commercial and political assurance for the firms selling goods and services to foreign countries. Bye the export credit insurance assurance, eximbank provides credit requirements to finance export before or after transportation and during the selling phase provides insurance guarantee to counter risk of default. The export credit insurance policies, that are accepted as assurance by the banks and the financial establishments thus providing credit to exporters. In accordance with the principle of succession, The Eximbank provides government support for the due the exporters deserve. The Eximbank gathers information andf intelligence for the importing countries and firms. For the export credit institutions to be able to fullfill their missions, is dependent on the capability of the country's production and marketing potential. Only export credit insurance may not be able to increase and urge the export always. Especially in the developing countries where is not enough potential for export, the export credit ininstitution
Keywords: Krediler