Yeni medyada haber kaynağı olarak YouTube : haber kanallarının analizi - Dişiaçık, Zeynep (My University, 2025)
Yeni medyada haber kaynağı olarak YouTube : haber kanallarının analizi İletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi, medyayı köklü biçimde dönüştürerek ana akım medyayı dijitalleşmeye zorlamıştır. Bu dijitalleşme süreci, haberin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamaları etkilemiş ve habercilik pratiklerini yeniden şekillendirmiştir. Video temelli bir platform olan YouTube, bu bağlamda alternatif bir haber kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, YouTube’un haber kaynağı olarak konumunu ve güncel habercilikte üstlendiği işlevi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmış; YouTube’da yer alan, Haber Global, Cüneyt Özdemir ve Nevşin Mengü kanallarının en çok izlenen beşer videosu incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, YouTube’un yalnızca bir dijital yayın ortamı değil, aynı zamanda habercilik anlayışının yeniden biçimlendiği bir iletişim ekosistemi olduğunu ortaya koymaktadır. Etkileşim oranlarının incelenmesi, izleyiciyle kurulan ilişkinin niteliğini ve haberin dolaşımına katkısını gösterirken, söylem ve sunum farklılıkları kanalların habercilik pratiklerindeki çeşitliliği gözler önüne sermektedir.

Youtube as a news source in new media : analysis of news channels The rapid evolution of communication technologies has profoundly transformed the media landscape and compelled mainstream outlets to digitize. This process of digitalization has affected every stage of the news cycle from production to consumption and has reshaped journalistic practice. Within this context, YouTube as a video-based platform has emerged as an alternative source of news. This study aims to examine YouTube’s positioning as a news source and the function it performs in contemporary journalism. Employing content analysis as a qualitative method, the research analyzes the five most-viewed videos on each of three YouTube channels, Haber Global, Cüneyt Özdemir and Nevşin Mengü. The findings indicate that YouTube functions not merely as a digital broadcasting venue but as a communication ecosystem in which journalistic paradigms are being reconfigured. Analysis of engagement rates illuminates the quality of the relationship established with audiences and its contribution to the circulation of news, while differences in discourse and presentation reveal the heterogeneity of journalistic practices across channels.
Youtube as a news source in new media : analysis of news channels
Keywords: digital journalism; Digital media; Dijital habercilik; Dijital medya; Electronic journalism; Electronic news gathering; Elektronik gazetecilik; Elektronik haber toplama; Gazetecilik; Haber yazma; Journalism; new media; News Writing; yeni medya; YouTube; YouTube haberciliği; YouTube journalism