OECD ülkelerinde iş gücü verimliliğini etkileyen faktörlerin panel veri modelleri ile analizi - Öztürk, Yağmur (My University, 2019)
İş gücü verimliliği, üretim aşamasında gözlemlenen ya da ölçülen sermaye, iş gücü gibi belirli faktörlerin, üretime direkt ya da dolaylı yoldan etki eden katkılardır. Bu tanım, bir içinin ürettiği reel katma değer olarak da açıklanabilmektedir. Globalde, üretim aşaması ile istihdam arasındaki ilişkiyi kuran tek değişken iş gücü verimliliğidir. Ölçüm şekli, çalışan işçi başına üretim, brüt çıktının çalışan sayısı ile oranlanması olarak bilinmektedir. Literatürde, iş gücü verimliliği ve iş gücü verimliliğini etkileyen faktörler, uzun yıllardır temel araştırma konularından biri olmuştur. İş gücü verimliliğindeki düşüş, global ekonomilerde de olumsuz yaratmakta, tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple iş gücü verimliliğini olumsuz etkileyen makro değişkenleri kontrol altına almak için, onu etkileyen faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, 22 OECD ülkesinin 1990-2016 dönemi verilerinden yararlanılarak, iş gücü verimliliğini etkileyen faktörleri panel veri analizi ile tespit etmek, iş gücü verimliliğindeki artış için hangi değişkenlerin yol gösterici olacağını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Seçili değişkenler ile modeli kurabilmek adına değişkenlerde durağanlık şartı aranmaktadır. Bu sebeple, değişkenlerin durağan olma durumları ve durağanlık mertebeleri belirlenmiştir. Değişkenlerin durağanlaştırılması sonrasında, panel veri modeli için, sabit etkili ya da rassal etkili model olduğu kararı verilmelidir. Bu kararı verebilmek adına Hausman testi uygulanmıştır. Buradan yola çıkarak modelin sabit etkiler modeli olduğuna karar verilmiştir. Modelin sabit etkili model olmasıyla birlikte ekonometrik varsayımlara uygunluğu test edilmiştir.

Labor productivity is the contribution of factors such as labor and capital, which can be measured or observed during production, directly or indirectly to production. Labor productivity is the only variable that establishes the relationships between the production process and employment in all countries. Workforce productivity measures can be defined as the production per worker, the ratio of gross output to employee. In the literature, labor productivity and the factors affecting such productivity have become one of the main research issues for many years. The decrease in the labor productivity causes a risk for and creates an negative effect on the global economies. In this regard, the factors affecting the labor productivity should be determined in order to keep the macro variables of such productivity negatively affecting the same under control. It was aimed in this research to detect the factors affecting the labor productivity through panel data analysis and to reveal which variables would be guiding for increase in the labor productivity by benefiting from the data of 22 OECD countries between the periods 1990 and 2016. The condition of stability for the variables is required in order to create the aforesaid model with the selected variables. In this respect, the stationary status of the variables and their stability degrees are determined. After stabilizing the variables, it should be decided on whether the fixed effect model or random effect model should be applied herewith. The Hausman test was applied to reach a conclusion. Starting from this point, it was decided that the model is the fixed effect model. After detection of appropriateness of the fixed effect model, its suitability to the econometric assumptions was tested.
Keywords: Enflasyon; GSMH; Human Development; Import; Inflation; İnsani Gelişmişlik; İş Gücü Verimliliği; İthalat Gross National Product; Labor Productivity