İletişim ve örgütsel iletişimin işgören verimliliği açısından değerlendirilmesi - Ayanoğlu, Fatma (My University, 2002)
Örgütsel yaşamda, başarılı, etkili ve verimli olabilmek için etkin bir iletişim sistemi kurmak gereklidir. Günümüz rekabet ortamında yönetim politikalarını geliştiren açık, şeffaf ve sürekli gelişme ve değişim arzusunda olan işletmelerin başarısındaki anahtarın etkin örgütsel iletişim olduğu bir gerçektir. Örgütlerde etkin iletişim; koordinasyon, kontrol ve motivasyonu sağlamada önemli bir araç niteliğini taşımaktadır. İletişimin etkin biçimde gerçekleştirildiği bir örgütte bilgi serbestçe dolaşacak, çalışanlar neyin yapılması gerektiğini açıkça kavrayacak ve performansları hakkında geribildirime sahip olacaktır. Bu da onların motivasyonunu artıracaktır. Olumlu motivasyon etkisiyle bireyin verimliliği de artar. Yöneticilerin astlarına emir ve talimatları zamanında ve gerektiği gibi iletebilmeleri ve onlardan gelecek geribildirimi değerlendirebilmeleri için etkin bir iletişim sisteminin varlığı zorunludur. Aksi takdirde çalışanlar kendilerinden beklenenleri gerçekleştirmede yetersiz kalacak, bu ise onların motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir. Mesajın eksik, hatalı veya geç ulaşması kayıp, zarar, düşük verim ve kalite problemleriyle sonuçlanacaktır. Yapılan bu çalışmanın amacı, giderek önem kazanan örgütsel iletişim kavramının tanıtılması ve örgütsel iletişimin işgören verimi açısından değerlendirilmesi amacıyla T.C. Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığı nda yapılan anket uygulamasının incelenmesi olarak özetlenebilir. Çalışmada sırasıyla iletişim, örgütsel iletişim kavramları ve örgütsel iletişimin işgören verimliliği üzerindeki etkisi, motivasyon kavramıyla ilişkilendirilerek işleyiş ve amaçlarıyla birlikte ele alınmıştır. Son bölümde örgütsel iletişim anketi uygulamasının sonuçları analiz edilerek yorumlanmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Çalışmalar sonucunda, örgütlerde işgören verimliliği ve etkinliklerinde rol oynayan en önemli etmenlerden birinin etkin örgütsel iletişim sisteminin olduğu belirtilmiştir.

In order to be able to successful, efficient and productive in organizational life, it is essential to establish an efficient communicatian system. It is apparent that companies that develop management policies according to present competitive business conditions, and that are transparent, open and in demand to improve, have realized that organizational communication is a key. Efficient communication in organization is an inevitable tool for co-ordination, control and motivation. In an organization where communication is achieved successfully, data flow about the feedback of their performance. Obviously, this will improve their productivity. With the affect of positive motivation, efficiency of the employees will increase. It is essential for managers to establish a communication system in order to send orders and instructions to their subs and get the feedbacks of the orders. Otherwise, employees will be unable to respond to their managers, and then this will result in negative motivation. This may even result in incomplete, mistaken and late messages that may end up with low productivity and quality problems. The aim of this study can be named as an investigation of a questionnare achieved by Istanbul Revenue Office of Turkish Republic Ministry of Finance in order to clarify the term organizational communication and its importance in employees productivity and efficiency. In this study, the relationship between definite terms of organizational communication and its affect on employees productivity, and its coordination with motivation are held in sequence. In the last chapter, results of the organizational communication questionnaire are analyzed and interpreted and some advice is given.
Keywords: Iletişim; İletişim; Örgütsel Iletişim; Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim