Yıllık ücretli izin - Bingöl, Serkan (My University, 2011)
Tarih boyunca devam eden emek – sermaye çatışması işçi sınıfının kazanımlarının da temelini oluşturmaktadır. Üretici güçler ve özel olarak işçi sınıfı açısından elde edilen bu kazanımlardan bir tanesi de işçiye yıl içerisinde ücretinden herhangi bir kesinti yapılmaksızın dinlenme olanağı sağlayan yıllık ücretli izin hakkıdır. Özünde, bir yıl boyunca işverenin emrinde çalışan işçinin bedenen ve ruhen dinlenmesini amaçlayan yıllık ücretli izin hakkı çalışma koşullarındaki gelişmelerle birlikte birçok değişikliğe uğramıştır. Türk Hukukunda ilk olarak 13.06.1952 tarihli ve 5953 sayılı kanunla basın mesleğinde çalışan işçilere tanınan yıllık ücretli izin hakkı, anayasal bir hak olarak ise ilk olarak 1961 tarihli anayasada kendisine yer bulmuştur. Biz bu çalışmamızda yıllık ücretli izin hakkını, 4857 sayılı İş Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan 03.03.2004 tarihli Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği çerçevesinde ele alacağız. Çalışmamızda yıllık ücretli izin hakkının temel esaslarını belirttikten sonra hakkın kazanılması için gerekli olan şartları, iznin nasıl kullandırılacağını, yıllık ücretli izin hakkına yönelik uygulamada ortaya çıkan sorunları ve buna ilişkin çözüm yollarını sunmaya çalışacağız.

Conflict between labour and capital dating back to ancientr times forms the basis for the gains of the labour class. One of these gains with respect to productive forces, and especially labour class is the right for annual leave defined as paid time off work which allows the employee to rest without any discount from his/ her annual salary. In essence, the right for paid annual leave which aims to provide bodily, and mental relaxation to the employee working under the service of the employer for yearlong has undergone changes paralleling developments in working conditions. In Turkish legislation the right for paid annual leave entitled for employees working in the press industry with the article # 5953 dated 06.03.1952, and as a constitutional right it has found its expression in 1961 constitution. In this study we assess paid annual leave within the frame of Labour Law # 4857, and related Regulation for Paid Annual Leave dated 03.03.2004. In our study after indicating basic principles of the right for paid annual leave, we will try to present the stipulations for claiming this right, the ways of implementation of this leave, problems arising while implementaion of this paid annual leave, and related modes of solutions.
Keywords: İş Hukuku; İş Sözleşmeleri; Sosyal Güvenlik