Şeyhzâde Mustafa Kocevî’nin Noktatü’l-Beyân adlı eseri : neşir ve inceleme - Öztürk, Sümeyye (My University, 2019)
Zeyniyye tarikatının Vefâiyye kolunun kurucusu Şeyh Vefâ Muslihiddin Mustafa’nın oğlu,meşhur Şekâiku’n- Nu’maniyye müellifi Taşköprülüzâde’nin hocası olan Şeyhzâde MustafaKocevî, tarihte genelde haşiye geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak tanınmaktadır.Bu çalışmamızda konu edindiğimiz Noktatü’l-Beyân ise Kocevî’ye ait tek tasavvuf eseri olarakbilinmektedir.Noktatü’l- Beyân, Şeyhzâde Kocevî’nin Hz. Ali’nin ‘nokta’ sembolünü içeren sözüneşerh olarak yazdığı bir eserdir. Eser fasıllar halinde yazılmış olup, okuyucuya hitap cümleleriile sanki karşılıklı bir konuşma şeklinde yer yer öğrencileri ile sorulu cevaplı bir üslupkullanılarak kaleme alınmıştır. Eserin muhteviyâtının vahdet-i vücûd konusunu içerdiğigörülmektedir.Bu çalışmamızda öncelikle müellifin hayatı üzerinde kısaca durularak eserleri hakkındabilgi verilmiş, esere ait metnin, latin harfleri ile transkripsiyonu yapılmıştır. Değerlendirmekısmında ise eserin ihtivâ ettiği konular ele alınarak genellikle Kocevî’nin etkilendiği sûfi veyadüşünür kişilerin fikirleri ekseninde değerlendirme yoluna gidilmiştir.

The son of Sheikh Vefâ Muslihiddin Mustafa, the founder of the Vefâiyye branch ofthe Zeyniyye sect, and the teacher of Taşköprülüzâde, the famous author of şekikuiknnu’maniyye, is generally known as one of the most important representatives of theHashiye tradition. Noktatü’l-Beyân, in this study we would discuss on Şekikuiknnu’maniyye which is known as the only Sufi work of Kocevî.Noktatü’l- Beyân is a book which Şeyhzâde Kocevî wrote as commentary on the wordof Hz. Ali containing the symbol ‘Nokta’. The work has been written in chapters and ithas been written with question-answer style with the students as if it is a mutualconversation with the sentences appealed to the readers. It is seen that the content of thework includes the subject of wahdet-i wujûd.In this study, firstly the life of the author is briefly noted and information about hisworks is given and the text of the work is transcribed with Latin letters. Generally in theevaluation part, following the subjects of the mentioned book, the ideas of the Sufi orphilosopher influenced by Kocevî would been evaluated.
Keywords: Islam; İslam; My Sticism; shukzade; Sufism; Şeyzade Kocevi; Tasavvuf; Tasavvuf Folllowings; Vahdet-i vcud; Woktatü'l Pecloru Tion; Woktutül'i Beyan