Verimli bir insan kaynakları yönetimi için öneriler - Eroğlu, Banu (My University, 1999)
Bu araştırma, hastanelerin kaynaklarını maksimum nitelikte ve minumum nicelikte topluma nasıl sunabileceklerinin belirlenmesini araştırmak ve yönetime bilgi oluşturabilmak amacı ile yapılmıştır. Bu yaklaşım ile proje 3 parametre kullanılarak yapılmıştır. Bu parametreler; nitelik saptama, iş gücü planlaması ve hastane hizmetlerinin değerlendirilmesidir.Bu parametreler aşağıda açıklanmaktadır. · Nitelik saptama: Bu araştırma tanımlayıcı bir araştırma olup GATA Haydarpaşa Eğt.Hst. Komutanlığı'nda görevli 173 hemşireden 106 hemşire üzerinde Beceri Envanter Formu uygulanarak gereçekleştirilmiştir. · İş gücü ihtiyacı tanımlama: Bu da tanımlayıcı bir çalışmadır. GATA Haydarpaşa Eğt.Hst. KDCYB ünitesinde çalışan 6 hemşire üzerinde Hemşirelik Girişimleri İş Örneklem Formu uygulanmıştır. · Hastane hizmetlerini değerlendirme: Bu retrospektif bir araştırma olup GATA Haydarpaşa Eğt Hst'de 1994-1997 yılları arasında verilen sağlık hizmetlerini değerlendirmeye yöneliktir. Araştırma sonucunda; hemşirelerin mesleki eğitimi ile yaş durumları arasınde istatistiksel olarak anlamlı derecede ilişki bulunmuştur (p<0.05). Bilgisayar ve yabancı dil bilen ve bilmeyen hemşireler arasında bu bilginin mesleklerinin daha iyi yapılması konusunda gerekliliği açısından görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Hemşirelerin hasta ile geçirdikleri süre arttıkça yapılan işin süresinde bir değişme olmadığı, KDCYB ünitesinde hasta bakımı için gerekli hemşire sayısının 10 olduğu saptanmıştır. Yıllara göre hemşire ve doktor sayısında %7 oranda artış, yatan hasta sayısında %5, poliklinik hasta sayısında %2'lik artış, yatak işgal oranında ve ortalama yatış süresinda %8'lik azalma, yatak devir hızında %0,2' lik artış olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak eğitim seviyesi nekadar yüksek olursa olsun önemli olan meslek ruhunun oluşturulmasıdır. Bu çalışmaya dayanarak aşağıdaki maddeler önerilmektedir; · Hastanelerde verilen hizmet içi eğitim programlarının nicelik ve niteliklerinin arttırılması, · Hemşire aktivitelerine harcanan zamanın ölçülmesinde teknikler geliştirilmesi, bu tekniklerin pilot servisler veya hastanelerde belirli aralıklarla yapılması, · Hastane istatistiklerinin servis bazına indirgenerek yöneticiler tarafından denetlenerek takip edilmesi, · Artış/ azalışların sebeplerinin araştırılması için ayrıntılı çalışmaların yapılması,

This study is performed to search how to present the sources of hospitals to the public with a minimum quantity and maximum quality and to obtain data for the use of management. With this aspect, the search was done by using three parameters. These parameters were to determine the quality, to define the need to working force and to evaluate the hospital services. These parameters were explained below; · Quality determination: This search is a descriptive study and was done by applying the Ability- İnvantory Form to 106 nurses out of 173 nurses, working at the Gülhane Military Medical Academy (GMMA) Haydarpaşa Training Hospital (HTH). · Definition of working force need: This is again a descriptive study. Here, Nurse Activities Work Sampling Form was applied to six nurses working at the GMMA, HTH, Cardiovascular Surgery Service (CVSS). · Evluation of hospital services: This is a retrospective search to evaluate the health services between 1994 and 1997 at the GMMA, HTH. At the end of the research, a statistically significant correlation was found between the professional education and age status of the nurses (p<0.005). There was not a statistically significant correlation between nurses who have the knowledge on computer and foreing language and those who do not, with respect to the opinion of the necessity of these abilities to improve the quality of their profession (p>0.05). The increase of time which nurses spent with their patients did not show any significant affect on the quality of the work. It was found that, CVSS needed 10 nurses for their patient care. From 1994 to 1997, 7%, 5% and 2% increase was found in the number of nurse/ doctor, hospitilized patients and outpatient clinic patients, respectively. In the same period, a 8% decrease was found in the occupation rate of bed. Avarage bed occupation time was decrease 8%. A 0.2% increase was found in the bed turnover rate. In conclusion; no matter how high the education level of nurses, the most important issue is to give them the spirit of pofession. Based on this study, the following items are recommended; · to increase the quality and quantity of the professional education programs, · to develop the new techniques to measure the time to spent for nurse activities, and to use these techniques in pilot clinics and hospitals in certain periods, · to make the hospital statistics at the level of services and to follow them by managers, · to conduct detailed studies to investigate the reasons of these increases and decreases.
Keywords: Insan Kaynakları Yönetimi