İntihar girişiminde bulunan ergenlerde öfke ve dürtüsellik - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan 12-18 yaş aralığındaki ergenlerde öfke ve dürtüsellik düzeylerinin değerlendirilmesi, kontrol grubuyla karşılaştırılması; öfke, dürtüsellik ve intihar niyeti arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya, Marmara Üniversitesi Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğine Haziran 2009- Mayıs 2010 tarihleri arasında intihar girişimi nedeniyle acil olarak başvurmuş veya konsülte edilmiş 12-18 yaş arasındaki 36 hasta ve kontrol grubu olarak da çalışma grubuyla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 34 sağlıklı ergen dahil edilmiştir. Katılımcıların klinik değerlendirmeleri Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli ile yapılmış, ergenler ayrıca Spielberg Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği ile değerlendirilmiştir. İntihar girişiminde bulunan ergenlerde girişimin şiddeti İntihar Niyeti Ölçeği ile belirlenmiştir. Bulgular: İntihar girişiminde bulunan ergen grubunda dürtüsellik ve öfke ölçeği toplam puan ve alt puan ortalamaları (öfke kontrol puanı dışında) kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,01). Öfke ve dürtüsellik ile intihar niyeti arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Ergen intihar girişimlerinde dürtüsellik ve öfke dışavurumu dikkati çekmektedir. Çalışmamız, ergen intihar davranışı ile öfke ve dürtüsellik arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için bu özelliklerin ergenlerdeki intihar davranışının etyolojisinde yer alan diğer psikiyatrik, bireysel, ailevi ve sosyal etkenler ile birlikte değerlendirilebileceği ek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;25:148-52)

Objective: We aimed to evaluate anger and impulsivity in adolescent suicide attempters between the ages of 12 and 18, compared with control group; investigate the relation between hostility, impulsivity and suicide intent. Patients and Methods: Thirty-six adolescent patients between the ages of 12 and 18 referred to the Marmara University Hospital, Child and Adolescent Psychiatry Policlinic because of attempted suicide between June 2009 and May 2010, were included in the study. Thirty-four healthy subjects were selected as control group. Clinical assessment of participants was made with the Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Life Time Version. Adolescents were also evaluated with the Spielberg State Trait Anger Expression Inventory and Barratt s Impulsivity Scale. The seriousness of attempted suicide in adolescents was determined with the Suicide Intent Scale. Results: Average total and subscores (except anger control subscore) of anger and impulsivity scales were found higher in adolescents attempting suicide than in control group (p<0.01). We found no relation between suicide intent, anger and impulsivity (p>0.05). Conclusion: Anger and impulsivity merit attention in adolescent attempted suicides. Additionally, our results reinforce the need for further studies investigating the relation between personality traits, psychiatric, familial and social factors for better understanding of the effect of anger and impulsivity in adolescent suicide behavior. (Marmara Medical Journal 2012;25:148-52)
Anger and ımpulsivity in adolescents attempting suicide
Keywords: Psikiyatri; Psikoloji; Sosyoloji