ÖZ YETERLİLİĞİN KARİYER UYUM YETENEKLERİNEETKİSİNDE PROAKTİF KİŞİLİĞİN ARACI ROLÜ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Öz yeterlilik, proaktif kişilik ve kariyer uyum yetenekleri arasındaki ilişkileri elealan bu araştırma, İstanbul’daki bir devlet üniversitesinde sosyal bilimler alanındaöğrenim gören ön lisans öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elealınan bu değişkenler arasında pozitif yönlü ilişkiler olduğu ve öz yeterliliğin veproaktif kişiliğin güncel kariyer yaklaşımları açısından oldukça önemli olan kariyeruyum yeteneğine katkı sağladığı belirlenmiştir. Regresyon analizleri ve Sobel testisonucunda; öz yeterliliğin kariyer uyum yeteneklerine etkisinde proaktif kişiliğin tamaracı rolü üstlendiği bulgulanmıştır. Farklılık analizleri aracılığıyla öğrencilerin özyeterliliklerinin demografik özelliklerine göre farklılaşmadığı, proaktif kişilik vekariyer uyum yeteneklerinin ise sadece okudukları bölüme göre farklılık gösterdiğibelirlenmiştir.

This study addresses the relationships between self-efficacy, proactive personality and career adaptability. It was carried out on associate degree students studying social sciences in a public university in İstanbul. It is found that there are positive relationships between these variables and that self-efficacy and proactive personality contribute to career adaptability which is very important in terms of current career approaches. As a result of regression analysis and Sobel test performed, proactive personality is found to be serving as a complete mediator role in the effect of self-efficacy on career adaptability. It is revealed, through discriminant analysis, that self-efficacy of students does not differ according to demographic variables, but their proactive personality and career adaptability differ only pursuant to the departments in which they study.
MEDIATOR ROLE OF PROACTIVE PERSONALITY IN REGARDING THE EFFECT OF SELF-EFFICACY ON THE CAREER ADAPTABILITY