İnsan epidermal büyüme faktörü reseptörü 2 pozitif metastatik meme kanseri doku örneklerinde p95-her2 ekspresyonunun prediktif ve prognostik önemi - Koçar, Muharrem (My University, 2012)
Trastuzumab direncinin altında yatan mekanizmaların aydınlatılması HER2 pozitif metastatik meme kanserli hastaların prognozunu düzeltmek adına önem taşımaktadır. Deneysel olarak p95-HER2 pozitif meme tümörlerinin trastuzumaba dirençli olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada trastuzumab ile tedavi edilen HER2 pozitif metastatik meme kanserinde p95-HER2 ekspresyonun prediktif ve prognostik öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamına histolojik olarak tanısı konmuş, HER2 pozitif metastatik MK olan ve trastuzumab içeren tedavi alan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların mevcut doku bloklarında p95-HER2 ekspresyonu immünohistokimya yöntemi kullanılarak bakılmıştır. Çalışma yaşları 30-84 arasında değişen 38 olgu üzerinde yapılmıştır. p95-HER2 hastaların %36,8’inde negatif, %63,2’sinde (n=24) pozitif bulunmuştur. p95-HER2 ekpresyonu ile genel sağkalım, trastuzumab yanıtları ve progresyonsuz sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu sonucu hasta sayımızın azlığına bağlayabileceğimiz gibi yöntem olarak IHC’nin kullanılmasının p95-Her2 saptanmasında yetersiz olduğu düşünülebilir. IHC’nin p95-HER2 değerlendirilmesinde uygun bir yöntem olup olmadığını belirlemek için daha fazla hastanın alındığı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Sözcükler; meme kanseri, HER2, trastuzumab, trastuzumab direnci, p95-HER2.

It is important to reveal the mechanisms of trastuzumab resistance to improve the prognosis of HER2 (+) metastatic breast cancer patients. It was shown that breast cancer harboring p95-HER2 positivity is resistant to trastuzumab. The aim of this study is to show the predictive and prognostic value of p95-HER2 expression in HER2 (+) metastatic breast cancer treated with trastuzumab. Patients treated with trastuzumab who have HER2 (+) metastatic breast cancer are included. p95-HER2 expression is studied with immunohistochemistry method in patients’ tissue blocks. Thirty eight patients between the ages of 30-84 were included. P95-HER2 is found to be negative in 36.8 % and positive 63.2 % of patients. There were no any statistical significant differences between p95-HER2 expression and general survival, trastuzumab response and progression free survival. This outcome may be related to the low number of tumor samples included our trial or the immunohistochemistry method used for p95-HER2 expression might be an. More trials with more number of patients are needed to show if immunohistochemistry is an adequate technique to show p95-HER2 expression. Key words; breast cancer, HER2, trastuzumab, trastuzumab resistance, p95-HER2.
Keywords: Hastalıklar_Kanser; Meme Kanseri