Sanatta içeri - dışarı kavramının beden üzerinden analizi - Erdinç, Numan (My University, 2021)
Araştırma metninde; İçeri – dışarı kavramlarının konum tutma gereği nerelerdetemellendiği, hangi açılarda varlığını belirlediği, iç – dış ayrımının keskin çizgilerininkendini nerelerde sentezlediği ve bu oluş durumlarının insan bedeni üzerinden nasıl biranalizle, nasıl ortaya koyup betimlendiği ileri sürülmüştür.İçeri – dışarı kavramlarının zamansal - mekânsal durumlarının beden üzerindenanalizi yapılırken, aslında tahakküm altında olan bedenin iç – dış analizine doğruevrilen ve bu evrilme sonucu yakın kadrajdan incelenen bedenin; benlik bölünmelerine,yırtılmalarına ve kimlik parçalanmalarına doğru ilerleyen zihinsel, ruhsal, bedensel vezamansal devinimlerinin analizi yapılmıştır.

This research proposes and analyzes questions of the internal and external: inwhat places the concepts of inside-outside become grounded, through which angles theydetermine their existence related to the need to hold established positions, where thesharp lines of internal-external separation are synthesized and how and though whatkind of analyses these existential situations demonstrate themselves through the humanbody.While analyzing the spatial situations of the concepts of inside-outside throughthe body, it explores the mental, spiritual, bodily and temporal ripples of the body whichare actually under domination and evolving towards internal-external and close frameexamination. The result of this evolving is analyzed with respect to divisions, rupturesand fragmentations of the self.
Keywords: Bedensel; Benlik Yırtılmaları; Dışarı; Domination; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; İçeri; İdentity Fragmentations; Kimlik Parçalanmaları; Mekânsal; Outside; Öğrenim ve öğretim; Painting; Physical; Resim; Ruptures; Spatial; Study and teaching; Tahakküm İnside; Temporal; Zamansal