Business-to-business (B2B) integration in electronic commerce - Doğru, Mustafa (My University, 2001)
SANAL TİCARET İLE ŞİRKETTEN-ŞİRKETE (B2B) BÜTÜNLEME Bu tez elektronik ticareti, bir e-ticaret ortamı olarak interneti, elektronik ticaretin hem global hem de Türkiye özelinde gelişim sürecini tanımlar. E-ticaretin vizyonu belirtilerek bu vizyona ulaşmak için kullanılan teknolojiler incelenmiş ve başarılı bir e-ticaret uygulaması için tartışılmıştır. Teknoloji sağlayıcıları da keza listelenmiştir. Elektronik ticarette değer yaratma metodları açıklanmıştır. Geleceği tahmin etmekte bir referans olarak tarihi gelişimi de verilmiştir. Şirketten-şirkete modeli şirketten-tüketiciye modeli ile kıyaslanmıştır. Elektronik ticaretin en önemli unsuru olan ve yeni geliştirilen bir teknoloji olan şirketten-şirkete bütünleme detaylı olarak incelenmiştir. Internet ticaret borsaları tanımlanmış ve güçlü ve zayıf yönleri, tuzak ve fırsat noktaları ile incelenmiştir. Alıcılar ve satıcılar için faydalar listelenmiş ve orijinal bütünleme metodları sunulmuştur. Özellikle saydamlık ve kontrol unsurları büyük bir kullanım potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeller örneklerle özetlenmiştir. Kurumsal Uygulama Bütünlemesi ve Internet Uygulama Bütünlemesi, gereksinimleri, teknolojileri ve iş modelleri ile tanımlanmıştır. Orijinal bir uygulama yapabilmek için bir vaka çalışması da sunulmuştur. Tez, elektronik ticarette şirketten-şirkete başlarılı bir bütünleme uygulayabilmek için üç iş modeli önermektedir. İlki bir B2B servis sağlayıcı çözümüdür ki merkezi bir site ve dağıtık bütünlenmiş kullanıcılardan oluşur. İkincisi daha dağıtık ancak sıkıca senkronize edilmiş bir ağdır ki oyuncular ve onların sistemleri iyi tanımlanmıştır ve kolayca değişmezler. Üçüncü model şirketten-şirkete borsalarına dayanmaktadır. Bu modelde taraflar ticareti gerçekleştirmek için işbirliği yaparlar ve tüm iş akışı elektronik pazaryeri tarafından uygulanabilir ve sürdürülebilir. Elektronik ticaret, şirketlerin iş modellerini değiştirerek, pazar aktörleri arasındaki ilişkileri şekillendirerek ve pazar yapısındaki değişikliklere katkıda bulunarak pazaryerini değiştirmektedir. Bu değişimi anlamak ve yönetmek adına bu çalışmanın okuyucuya yararlı olmasını umuyoruz.

BUSINESS-TO-BUSINESS (B2B) INTEGRATION WITH E-COMMERCE The thesis defines electronic commerce, internet as a medium for e-commerce, and the path of growth for electronic commerce both global and specific for Turkey. The vision of e-commerce is stated and technologies to reach this vision are discussed for a successful e-commerce implementation. Vendors for technologies are also listed. Value creation methods are identified in electronic commerce. The historical evolvement is also given for a reference to predict the future. Business-to business model is compared with business-to consumer model. As the most important issue of e-commerce, newly developing technology of business-to-business integration is examined in detail. Internet trading exchanges are identified and examined for their strengths, weaknesses, threats, and opportunities. Benefits for both buyers and sellers are listed and original integration methods are proposed. Especially transparency and control issues have a great potential of use. The potentials are summarized with examples. Enterprise Application Integration, and Internet Application Integration are identified with their requirements, technologies, and business models. To make an original contribution a case study is also presented. The thesis offers three business models to successfully implement business-to business integration in electronic commerce. The first one is a B2B service provider solution, which is a centralized site and distributed users integrated. Second is a more distributed but tightly synchronized network, where the players and their systems are well defined and do not change easily. The third model is based on business-to-business exchanges. In this model partners collaborate to establish trading and the whole workflow can be implemented and maintained by electronic marketplaces. Electronic commerce is transforming the marketplace by changing firms' business models, by shaping relations among market actors, and by contributing to changes in market structure. We hope this work will help the reader understand and control this transformation.
Keywords: Elektronik Ticaret; Şirketler; Ticaret