Spor yoluyla pazarlama - Türegün, Emre (My University, 2005)
Araştırmamızın amacı; pazarlama faaliyetlerinde sporu araç olarak kullanan işletmelerin sağladıkları yararları tespit ederek spor olgusunun pazarlama faaliyetindeki önemini vurgulamaktır. Araştırmanın birinci bölümünde, konuyla ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Takip eden bölümde ise, tez amacına ulaşmak gayesiyle araştırma kapsamında yer alan işletmelere uygulanmak üzere bir anket formu oluşturulmuştur. Örnek bireyler üzerinde yapılan denemelerden sonra son halini alan anket formu; spor yoluyla pazarlama seçeneklerinden kurum kulüpçülüğünü tercih eden 11, sponsorluk üslenmeyi tercih eden 17, reklamlarında sporcu kullanmayı tercih eden 6 işletmeye uygulanmıştır. Spor yoluyla pazarlama seçeneklerinden sonuncusu olan spor menajerlik şirketleri ile işbirliği için ülkemizde örneğine rastlanamadığından uygulama yapılamamıştır. Neticede araştırma kapsamında 34 işletme yer almıştır. Bu işletmelere uygulanan anket sonucu elde edilen verilerin, bilgisayar ortamında spss istatistik vasıtasıyla analizleri yapılmış ve sonuca yönelik tablolar oluşturularak yorumlanmıştır. Araştırma Sonuçu olarak ülkemizdeki spor yoluyla pazarlama faaliyetinde bulunan hem endüstriyel hem hizmet alanından işletmelerin olduğu, çoğununda sportif pazarlamadan sorumlu bir departmanlarının bulunduğu ve çoğu işletmede bu işe pazarlama departmanın baktığı, işletmelerin çoğu spor yoluyla pazarlama faaliyetlerinden beş yıl ve daha az süredir yararlandıkları, işletmelerinin spor yoluyla pazarlama faaliyetinde bulunmalarında değişik sebeplerin farklı oranda etkili olduğu, spor yoluyla yapılan pazarlama faaliyetlerinin işletmelere olumlu yarar sağladığı, yaptıkları spor yoluyla pazarlama faaliyetlerini ilgili kişilere ve kamu oyuna duyurmada farklı iletişim araçlarını değişik sıklıkta kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. MARKETİNG THROUGH SPORTS

The purpose of our research is to indicate the benefits attained by the companies which utilize sports for marketing activities and to emphasize the importance of sports in the activities of marketing. In the first section of the research, the theoratical information is provided about the subject. In the following section, a questionnaire is designed in order to deliver to the companies that have participated in the research project. The questionnaire which has been finalized following the tests carried out on sample individuals is delivered to companies which use marketing preferences through sports- 11 of which have chosen institutional club supporting, 17 of which have been in favor of sponsorships, and 6 of which have decided to include sports in their advertisement campaigns – . Since there is no model company in our country which has chosen ‘cooperation with sports managerment companies’ -the last option of marketing through sports- it could not have been applied. Consequently, there are 34 companies participated in the research. The data received as a result of the questionnaire which has been applied to the compainies are analyzed by spss statistics program on the computer and the result-oriented tables are formed and commented. As the result of the research; it has been found out both industrial and service companies that utilize sports in marketing activites have a department that is responsible for sportive marketing and, in most of the cases, it’s the duty of marketing departments. Most of the companies that are included in this research have been utilizing this system for five years or less, there are different causes to utilize this system and they have very important advantages, and they use different techniques and frequencies to inform concerned people and form a public opinion about these marketing activities by different various communication tools.
Keywords: Pazarlama_Spor; Spor; Spor_Pazarlama