Spor bilimleri alanında çalışan ve yıldırma davranışlarına maruz kalan akademisyenlerin çalışma hayatına yönelik tutumları - Bozyiğit, Elif (My University, 2013)
Spor Bilimleri Alanında Çalışan ve Yıldırma Davranışlarına Maruz Kalan Akademisyenlerin Çalışma Hayatına Yönelik Tutumları ÖZET Duygusal saldırı, psikolojik taciz, psikolojik şiddet, psikolojik terör gibi çeşitli kavramlar olarak da bilinen yıldırma eylemi, iş ortamında istenmeyen davranışlardır. İşyerinde yıldırma davranışları çalışma hayatının var olduğu andan itibaren zaman zaman çalışanların mağdur olmasına sebep olmuş ve insan haklarına verilen değerlerin de artması ile son on yılda oldukça gündeme gelen konulardan biri olmuştur. Yıldırma ile ilgili yapılan araştırmalarda en çok sağlık kurumları, gönüllü kuruluşlar ve üniversitelerde ortaya çıktığı görülmektedir. Yıldırma davranışları ile karşılaşan bireylerin tepkileri ve davranışları birbirinden farklı olabilmekte ve dolayısıyla her birey çalışma hayatına yönelik olumlu ya da olumsuz tutumlar geliştirebilmektedir. Bu nedenle, üniversitelerin spor eğitimi ile ilgili akademik birimlerinde yıldırma davranışlarının olup olmadığı ve bu davranışlar ile karşılaşan akademisyenlerin çalışma hayatına yönelik oluşan tutumlarını belirlemek araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, spor bilimleri alanında çalışan ve yıldırma davranışlarına maruz kalan akademisyenlerin çalışma hayatına yönelik tutumlarını belirlemektir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yıldırma ve tutum konuları ile ilgili literatür taranarak bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise araştırma ile ilgili yapılan uygulama anlatılmıştır. Bu bölümde, gereç ve yöntem, üniversitelerin spor ile ilgili birimlerinde görev yapan akademisyenlere uygulanan Anket Formu ve “Yıldırma Sonucu Tutum Ölçeği”nden (Y.S.T.Ö.) elde edilen bulgular, tartışma ve yorumlara yer verilmektedir. Anahtar Sözcükler: Akademisyen, çalışma hayatı, spor, tutum, yıldırma. THE ATTİTUDES OF ACADEMIC STAFF IN THE FIELD OF SPORT SCIENCES EXPOSED TO MOBBING TOWARDS WORK LIFE

The act of mobbing known as also emotional assault, psychological abuse, psychological violence, psychological terror are undesirable behaviors in workplace. People have been exposed to bullying from time to time since the very beginning of work life and with the increase in the values of human rights, it has been one of the mostly discussed issues in the last decade. Mobbing commonly occurs in health agencies, voluntary organizations and universities according to the studies conducted recently. The behaviors of individuals faced with mobbing can have different reactions and, and thus each individual can develop a positive or negative attitudes towards his career. Therefore, the scope of the study is to determine whether or not the behavior of mobbing occurs in the department of sports and science of universities and the attitudes of academicians who face mobbing towards work life. The purpose of this research is to determine the attitudes of academic staff in the field of sports science exposed to mobbing towards work life. The study consists of two parts. The first section contains the literature dealing with issues of intimidation and mobbing attitude. In the second part the application of the research is described. In this section, materials and methods, questionnaire forms applied to academics working in universities’ sports and science department and findings from “The Scale of Attitude Caused by Mobbing” (Yıldırma Sonucu Tutum Ölçeği-Y.S.T.Ö.) and also discussions and comments are included. Key Words: Academics, attitude, mobbing, sports, work life.
Keywords: Beden Eğitimi; Psikolojik Yönleri; Spor Bilimleri; Sporcular; Yıldırma (Strateji); Yönetim