Türk si̇gorta sektöründe faali̇yet gösteren hayat dışı si̇gorta şirketleri̇ni̇n sermaye yapısını etki̇leyen faktörleri̇n panel veri̇ anali̇zi̇ İle İncelenmesi̇ - KÖSE, ALİ (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, 2009-2020 yılları arasında Türk sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren hayat dışı sigorta şirketlerinin sermaye yapısı kararları (borçlanma davranışları) üzerinde etkili olan şirket düzeyindeki faktörleri ampirik olarak analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada üç alternatif sermaye yapısı değişkeni bağımlı değişken olarak kullanılırken, şirket büyüklüğü, primlerdeki büyüme, aktif karlılık oranı, işletme riski, likidite düzeyi, faaliyet giderleri, hasar-prim oranı ve konservasyon oranı gibi değişkenler ise şirket düzeyinde bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Sabit etkiler Driscoll Kraay panel veri tahmincisinden elde edilen bulgular aktif karlılık oranı, işletme riski, likidite düzeyi, hasar-prim oranı ve konservasyon oranı gibi şirket düzeyindeki değişkenlerin alternatif kaldıraç oranlarındaki değişimi açıklamada önemli değişkenler olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca hayat dışı sigorta sektörü için tahmin sonuçlarının kısmen de olsa finansman hiyerarşisi teorisini desteklediği ifade edilebilir.

The aim of this study is to empirically analyze the company-level factors that affect the capital structure decisions (borrowing behaviors) of non-life insurance companies operating in the Turkish insurance sector between 2009 and 2020. For this purpose, three alternative capital structure variables are utilized as dependent variables in the study, while the company-level variables such as company size, growth in premiums, return on assets, operating risk, liquidity level, operating expenses, loss-premium ratio and retention ratio are employed as independent variables. Fixed effects findings from the Driscoll-Kraay panel data estimator reveal that company-level variables such as return on assets ratio, operating risk, liquidity level, loss-premium ratio and retention ratio are important variables in explaining the change in alternative leverage ratios. In addition, it can be stated that the estimation results for the non-life insurance sector partially support the hierarchy of finance theory.
Investigation of the factors affecting the capital Structure of non-life insurance companies operating In the turkish insurance sector with panel data Analysis
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Kaldıraç; Sermaye Yapısı; Hayat Dışı Sigorta Sektörü; Dengeleme Teorisi; Finansal Hiyerarşi Teorisi; Leverage; Capital Structure; Non-Life Insurance Sector; Trade-off Theory; Pecking Order Theory