Ticari banka kredi analizinde bilanço arındırma tekniklerinin önemi - Demiral, Arif (My University, 2012)
Bankalar, kendilerine sunulan mali tabloların doğruluğu ve güvenilir olmaları ile ilgilidirler. Mali tabloların sağlıklı bir şekilde hazırlanmadığı durumlarda, ne kadar ileri analiz teknikleri uygulanırsa uygulansın, kredi isteklisinin mali durumu hakkında güvenilir sonuçlara ulaşmaya olanak yoktur. Mali tablolar bazen istenerek sağlıklı olarak düzenlenmediği gibi, bazen de genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine ya da kavramlarına uygun şekilde hazırlanmadıkları için yanıltıcı olabilmektedir. Varlıkların aşırı iyi değerlendirilmesi, yabancı kaynakların olduğundan daha az gösterilmesi, varlık ve kaynakların sınıflandırılmasında yapılan hatalar sonucu firmanın dönen varlıklarının yüksek, kısa süreli yabancı kaynaklarının düşük, dolayısıyla net işletme sermayesinin şişkin hesaplanması, mali tablolarda sık görülen yanlışlıklardır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, kredi analizinin tanımı ve amaçları üzerinde durulurken; ikinci bölümde bilançoların doğru biçimde yorumlanmasına yardımcı olacak rasyolar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde tezin ana konusunu oluşturan aktif ve pasif hesaplar tanıtılarak analiz yapılabilmesi için ilgili kalemler üzerinde yapılabilecek düzeltmeler anlatılırken; dördüncü bölümde gelir tablosu hesapları ve ilgili hesaplar üzerinde yapılabilecek düzeltme işlemleri incelenmiştir. Son bölümde ise ilk dört bölümde öğrenilen bilgiler kullanılarak herhangi bir şirketin mali verileri üzerinde arındırma ve düzeltme işlemleri kullanılarak mali veriler analize uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. Mali Tahlil, Ticari Krediler, Bilanço Arındırma Teknikleri, Rasyolar

Banks concern the accuracy and reliability of financial statements presented to them. In some cases which the financial statements are not properly prepared, no matter how advanced analysis techniques implemented, it is not possible to reach reliable conclusions about the financial situation of credit. In some cases, financial statements are not prepared properly on purpose, likewise some financial statements might be in doubt and in distance to reliability because of their miscalculation in respect to accounting prinsibles. Common mistakes in the financial statements can be described as showing extremely good assessment on assets as well as appraising less foreign sources, making improper classification of assets and resources (which results mistakes and errors), showing the current assets of the company's high, low short-term foreign resources (which causes miscalculation of net working capital). In the first part of this study, there will be definitions in concern of credit analysis, the second part focuses on the balance sheets ratios to interpret correctly. Third parts specifies assets and liability calculations to demonstrate corrections or modifications to the related items to be done. The fourth part, corrective actions can be done on the income statement accounts and related accounts were examined. In the last part by using the information learned in the first four chapters of any company's financial data, financial data on the purification and analysis using the appropriate corrective actions have been given to make. nancial Analysis, Commercial Loans, Balance Sheet Purification Techniques, Ratio
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bilanço Arındırma Teknikleri; Mali Tahlil; Rasyolar; Ticari Krediler