İstanbul’da resmi anadolu lisesi ve özel Türk lisesi öğretmenlerinin sosyal yapıları ile çalıştıkları kurum arasındaki ilişkinin analizi - Özcan, Şafak (My University, 2000)
Türk Eğitim Sistemi üzerinde Tanzimat'tan beri yapıla gelen çalışmalar ve iyileştirmeye yönelik düzenlemeler, bazen doğru yaklaşılamadığından onca çabalara karşın tam başarı sağlanamamış sistemin sorunları bugüne değin sürüp gelmiştir. Başka bir anlatımla eğitim sorunları bütünden soyutlanmış ve tek tek çözümlenmeğe çalışılmıştır. Çoğunlukla sistem öğelerinin birbiriyle olan bağlantısı hesaba katılmamış, özellikle öğretmen öğesine gereken önem verilmemiştir. Bireyin , toplum içindeki her türlü ilişkisinin ne olduğunu ortaya koyan nitelikler kişinin sosyal yapısını oluşturmaktadır. Sosyal yapı bir ilişkiler yumağı olduğuna göre ve ülkemizde eğitim çevrelerinde ve kamuoyunda en fazla konuşulan ve yorumlar getirilen sorunlardan birisi, şüphesiz, nitelikli öğretmen yetiştirilme ve yetişmiş öğretmenlerimizin devlet okullarında öğretmenlik yapması olduğundan öğretmenlerimizin daha sağlıklı bir sosyal yapıda mesleklerini icra etmesi eğitimin temel problemi olmaktadır. Kimi öğretmenlerimiz kamu okulları yerine özel okullarda çalışmayı tercih ettiği araştırmamız sonunda belli olmuştur. Özellikle ülkemizde özel okulların en yaygın olduğu İstanbul ilimizde bu durum bariz bir biçimde belirginleşmektedir. Bu araştırmanın amacı İstanbul'da Anadolu Liseleri ve Özel Türk Liselerindeki öğretmenlerimizin sosyal yapıları ve çalıştıkları kurum arasındaki ilişkileri araştırarak belirgin farklılıkların olduğunu göstermeye yöneliktir. Araştırmanın sonucunda örneklem kümesi üzerinde uygulanan anket ile elde edilen ham verilerin % 5 güvenirlik düzeyinde istatistiksel teknikler kullanılarak işlenmesi ile bir öğretmenin Anadolu Lisesinde mi ya da Özel Türk Lisesinde mi çalışacağına etkili olan en önemli unsurun tahmini bir değerle ilişki katsayısı v = 0,308 ile babasının öğrenim durumu olduğu sonucu elde edildi. Annesinin öğrenim durumu v = 0,236 ilişki katsayısı ile etkili olduğu hesaplandı. Bitirdiği lisenin çalıştığı kurumun seçiminde ilişki katsayısı v = 0,209 olarak hesaplandı. Elde edilen veriler ışığında öğretmenin medeni durumunu ve cinsiyetinin v = 0,175 ve v = 0,172 ilişki katsayısı değerleri ile yaklaşık aynı düzeyde çalıştığı kurum seçiminde etkili olduğu görüldü. Bu sonuçların dışında mezun oldukları kurum , lisansüstü eğitimlerinin olması , ek bir gelire sahip olmaları , eşlerinin çalışmaları veya araba ve evlerinin olmaları gibi değişkenlerin öğretmenlerin çalıştıkları kurum seçiminde etkili olmadığı da çıkarılan sonuçlardandır. Evli öğretmenlerin sahip oldukları çocuk sayıları da çalıştıkları kuruma göre önemli bir dağılım farklılığı göstermemektedir. Ayrıca öğretmenlerin Anadolu Liselerinde ve Özel Türk Liselerindeki yaş dağılım frekanslarında ve kıdem yıllarının dağılım frekanslarında önemli bir fark olmadığı hesaplanmıştır.

The works and organizes to make better on the Turkish Education System that have been started from the Political Reforms are failed because of not approaching to be right, therefore the problems of the system are continual until today. In other words the problems of the system were abstraction from the whole and it is work to solve one by one. Usually the relations of the system elements were not considering, especially it does not attach necessary importance to the teachers. The social structure of a person is the qualities what are the all relations in a society. Because of the social structure is a relation ball and one of the most popular problems in our public opinion is certainly to train quality teachers and these quality teachers works in the public schools. Therefore the basic problem of the Turkish Education System is to execute of their jobs with the reliable social structure. It is become clear that at the end of this search that some teachers prefer to work in a Turkish Private High School instead of in a Public Anatolian High School. Especially this situation become visible in Istanbul where the Turkish Private High Schools are the most rife in Turkey. The aim of this search is to show the relation between social structure of teachers and the institution that the teachers work in a Turkish Private High School and in a Public Anatolian High School in Istanbul. Some statistical techniques are apply to the crude data which are get from the answers of the questionnaire with 5 % confidence limit. In the result of this search the most important reason is the education level of the teacher's father with the approximate relation coefficient v=0,308 to select either in a Turkish Private High School or a Public Anatolian High School. It is calculated that the education level of the teacher's mother is effective with the approximate relation coefficient v=0,308. It is also calculated with the approximate relation coefficient v=0,209 that there is a relation between the selection of the institution for teachers and the graduated high school of the teachers. The civil situation of the teachers is effective with the approximate relation coefficient v=0,175 and the sexuality is effective with the approximate relation coefficient v=0,172. In addition, out of these results it is not seem a relation between the selection of the institution for teachers and the graduated high school or the postgraduate work or to have another income or working or not of the mate of the teachers. And also it is not effective that a teacher has a house and a car for the selection of the institution for teachers. At last there is not an important difference the distribution of the frequencies of the age and the seniority of teachers that are work in a Turkish Private High School and a Public Anatolian High School.
Keywords: Eğitim; Lise öğretmenleri; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğretim kadrosu; Öğretmenler