Stok kontrolünde yapay zeka kavramı ve bir uygulama - Göksungur, Ali Evren (My University, 2008)
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük Türk önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylemiş olduğu gibi, “Yalnız Ufku görmek kafi değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir”. Onun bu düşüncesine dayanarak, dünyanın geleceğini görebilmek ve yeni bilimsel çözümler geliştirmek için belki de yapay zekanın farklı alanlardaki uygulamalarını geliştirmek, daha önce hayal etmediğimiz yeni bir dünyayı keşfetmemizi sağlayacaktır. Bu teoriye bağlı olarak, bu çalışmada asıl amaç yapay zeka metodunu kullanarak bir model geliştirip, bilişim teknolojileri ile stok kontrolüne farklı bir bakış açısı sağlamaktır. Günümüzde, III. Dünya savaşı yüksek teknoloji endüstrilerinde yaşanmaktadır. Gelişen dünya endüstrilerinde stok kontrol problemini çözmek maliyetleri sadeleştirmede, etkin yönetim ve iyi hizmet kalitesi için çok önemli bir başarı olarak kabul edilmektedir. Matematiksel modellerin stok kontrol problemlerini çözümlemede çok önemli bir yeri vardır. Bütün endüstrilerde, Bilişim teknolojilerini kullanarak matematiksel modeller kolaylıkla karmaşık endüstri problemlerine uygulanabilir. Yapay Zeka çözümleri ile karmaşık matematiksel problemler ve stok kontrolü kolaylıkla akıllı sistemler ile yönetilebilir. Bu çalışmada bilişim teknolojileri uygulamaları bir şirketin stok kontrol alanında uygulanmıştır. Ürün verileri bir veritabanında depolanmış ve stoğu daha etkin ve hızlı süreçlerle kontrol etmek için stok kararları akıllı sistem tarafından verilmiştir. ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN STOCK CONTROL

As told by Mustafa Kemal Atatürk , the greatest Turkish leader and the founder of the Turkish Republic: “ To see the future, it is not enough to see the horizon, the further of the horizon should be seen and known ”. As referring to his idea, we should develop and work on applications of artificial intelligence in different fields in order to see future of the world and to develop new scientific solutions. To see this will provide us to discover a new future that we did not dream before. The real aim of this study is to provide a different view of stock control by developing a model that uses artificial intelligence method. Nowadays, The Third world war is living in the hig-tech industries. In the developing world industries solving the stock control problem is accepted as a significant success to provide the reduction of costs, to efficient management and to good service quality. Mathematical models have a very important place to solve the stock control problems. Almost Mathematical models that use information technologies have been applying easily to the complex industry problems. By the artificial intelligence solutions , complex mathematical problems and stock control may easily manage by the intelligent systems. In this study information technologies applications are applied in stock control field of an company. The product datas are stored in a database and stock decisions are given by the intelligent systems in order to control the stock more efficiently and process it more quickly.
Keywords: Stok Kontrolü; Veritabanı; Yapay Zeka