Kur’an’da konuşma ve ilkeleri - Öztürk, Mustafa (My University, 2012)
Kur’an, konuşma, ilke, adap. ÖZET KUR’ÂN’DA KONUŞMA VE İLKELERİ Konuşma, insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Ayrıca konuşmanın fert ve toplum hayatı ile dini hayatta önemli bir yeri vardır. Bu önemine paralel olarak Kur'ân da konuşmaya gereken önemi vermiş ve bu konuda kapsamlı birtakım ilkeler koymuştur. İşte bu çalışmada Kur'ân’da yer alan konuşma ile ilgili ayetlerden ve Kur'ân’da geçen farklı (beşerî ve beşer dışı) konuşmalardan yola çıkılarak Kur’ân’ın açıkça ya da işaret yoluyla insanlardan uymalarını istediği konuşma ile ilgili adap ve ilkeler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Kur'ân’ın konuşmaya büyük bir önem vererek konuşma ile ilgili hemen her konuda ilkeler ortaya koyduğu, konuşmada dini ve ahlaki değerlere uygunluğu ön plana çıkardığı ve insanlar arası ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürümesini amaç edindiği görülmüştür. Quran, speech, principle, etiquette

SPEECH AND ITS PRINCIPLES IN THE QURAN Speech is one of the most important features that distinguish mankind from other beings. Also, speech has an important place in the individual and communal life, together with religious life. Being parallel to this importance The Quran, as well, paid necessary attention to speech and established detailed principles about it. In this study, starting from the Quranic verses that relates speech and other speeches (belong to human or non-human beings) that take place in The Quran, it is been tried to specify the etiquette and principles that The Quran demands from people to obey either explicitly or by signs. In this context, it is observed that The Quran, paying great importance, sets principles in almost every topic of speech, highlights the suitability to religious and moral values and purposes healthy relationships between human beings.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir