Yabancı sermaye, Türkiye'de yabancı sermaye yatırımları ve yabancı sermayeli bankalar - Özakdağ, Serap (My University, 2009)
Geçtiğimiz yirmi yıl içersinde gelişmekte olan piyasalarda finansal sektör içerisinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında aşırı artışlar görülmektedir. Artık doğrudan yabancı yatırımlar tüm ülkeler için çok önemlidir. Doğrudan yabancı yatırımlar küreselleşme olgusu ile beraber finans sektöründe de çok fazla yer almaktadır. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye yabancı sermaye tarafından tercih edilen ülkeler arasındadır. Ülkemizde yaşanan 2000 ve 2001 bankacılık krizlerinden sonra yapılan düzenlemeler ve dünya ekonomilerinin büyüme trendinde olması yabancı sermayeli bankalar için Türkiye’yi cazip kılmıştır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal ve teorik çerçevede yabancı sermaye yatırımları tüm türleri birlikte incelenecek ve Türkiye’ de dünyadaki gelişimi tarihsel perspektifden gelişim irdelenecektir. İkinci bölümde ise çalışmamızın temel kaynağı olan yabancı sermayeli bankalar , gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki bankacılık sektörü ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye de bankacılık sektörü ve yabancı sermayeli bankaların geliş nedenleri, sektördeki yerleri,avantajları ve dezavantajlarına yer verilmektedir. Son bölümde ise yabancı sermayeli banka paylarını etkileyen faktörlerin regresyon analizi kullanılarak açıklanacak ve modeller oluşturulacaktır. Bu sayede geçmiş 19 yıllık veriler incelenerek; uzun vadede yabancı sermayeli bankların sektör paylarının nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibi olunabilecektir.

In the last twenty years it can be seen a sharp increase in the first hand foreign capital investment in the fields of developing financial sector. From now on the first hand foreign capital investment has played a significant role for all countries. With the phenomenon of globalization the first hand foreign capital investment takes a huge place in financial sector as well. Among the developing countries Turkey is one of he most preferable one in terms of outside capital. Turkey has undergone banking recession in 2000 and 2001. After this recession, Turkey has become more attractive in foreign capital banks’ perspective. This project is consist of four parts.In the first part ; all kinds of foreign capital investments are examined in conseptional and theorical frame and the improvement of foreign capital investment in terms of historical approach will be examined in Turkey.In the second part ; the foreign capital banks which are the sources of our study and banking sector in developed and developing countries are discussed.In the third part; banking sector in Turkey and the reasons why capital banks break out ;their positions in the sector;advantages and disadvantages will be explained.The last part ; the factors which affect foreign capital banks wil be explained by using regression analysis and new models will be created.With the help of this ; the datas which are related to last nighteen years can be examined ;as a result of this we can informed about how we foreign capital banks’ sector proportions will be affected .
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Yabancı Semaye Yatırımları; Yabancı Sermaye