Futbolda dar alan çalışmalarıyla, topsuz sürat çalışmalarının sürat, çeviklik, hızlanma ve beceri özelliklerine etkisinin incelenmesi - Hadi, Gökhan (My University, 2015)
Futbolda Dar Alan Çalışmalarıyla, Topsuz Sürat Çalışmalarının Sürat, Çeviklik, Hızlanma ve Beceri Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; klasik sürat antrenmanlarına karşın modifiye edilmiş dar alan oyunların da(DAO) futbola özgü çalışmaların sürat, çeviklik ve beceri üzerine etkilerini belirlemektir. Çalışmamıza, toplu oyun grubu (TOG), klasik sürat grubu olarak (KSG) ve kontrol grubu (KG) olarak toplam 43 futbolcu (yaş: 22.63±2.64; boy: 175,19±6,89; vücut ağırşığı: 69,54±8,36) katılmıştır. Çalışma grubu(n=27) oyuncularında 5 yıllık lisans zorunluluğu olan ancak son 2 yıldır oynamayanlardan oluşturulmuştur. KG (n= 16) ise aynı düzeyde ligde oynayan bir takımdan seçilmiştir. Çalışma grupları 12 haftada 24 antrenmana katılmışlardır. Sporcuların ön-son testlerde 30 m sprint, İllinois topla (İLL TOP) ve İllinois topsuz (İLL TPZ), futbolda beceri ve durarak uzun atlama (DUA) ölçümleri alınmıştır. Guruplar arasında yapılan analizler sonucunda futbol becerisi ölçümü için sol ve sağ yönden sürdürülen parkurda TOG, KSG’na göre daha fazla gelişim gösterirken, KG futbolcularına göre istatistiksel açıdan anlamlı gelişim gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Reaksiyon sürati (RS), DUA çift ayak (DUAÇ) ve ortalama hız (OH) 5-10m ölçüm sonuçlarına göre hem TOG hem de KSG futbolcuları KG’una göre anlamlı gelişme göstermiştir (p<0.05). DUA sağ ve DUA sol ayak ölçümlerinde ise KSG futbolcuları KG’na göre daha fazla gelişme göstermiştir. Diğer parametlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; modifiye edilmiş DAO’larının futbol oyun karakterine uygun sürat beceri ve çeviklik gelişiminde etkili olduğu, ancak klasik sürat antrenmanlarıyla da birleştirilerek yapılması gerektiği söylenebilir. Dar alan oyunları, sürat, beceri, ivmelenme, çeviklik. Investigation of the Effects of Small-Sided Trainings Versus Speed Trainings Without the Ball on Features of Speed, Agility, Acceleration and Skill.

The purpose of the study was to identify the effects of soccer specific trainings in modified small-sided games in spite of the classic speed trainings on speed, agility and skill. In our study totally 43 soccer players (age: 22.63 ± 2.64; height 175.19 ± 6.89; weight: 69.54 ± 8.36) participated as group with ball (TOG), classic speed group (KSG) and control group (KG). Training group (n=27) consist of players who require to have at least 5-year license while they haven’t played soccer for 2 years. KG (n=16) was also assessed as the same level team as training groups. Training groups participated to 24 sessions in 12 weeks. Athletes was measured as both pre test and post test with 30 m speed, İllinois with ball (İLL TOP), İllinois without ball (İLL TPZ), soccer skill and standing long jump (DUA) tests. As a result of numerous cross-groups analysis, on parkours ran through both left and right directions for soccer skill measuring, TOG have demonstrated further improvement compared to KSG and demonstrated significant development compared to KG soccer players (p <0.05). According to reaction time (RS), DUA double feet (DUAÇ) and average speed (OH) 5-10 m mesuring results, both TOG and KSG soccer players have demonstrated significant development compared to KG (p<0.05). However, according to DUA right and DUA left feet measurements, KSG soccer players have demonstrated more enhancemant compared to KG. No significant statistical developments has been detected in other parameters. Consequently, It can be said that modified DAO effects the development of speed, skill and agility that comply to the soccer game characteristics however it should be combined with classic speed trainings. Small-sided games, speed, skill, acceleration, agility.
Keywords: Futbol