Türkiye’de apartmanlaşma olgusu ve apartman yönetimleri - Külekçi, Ozan (My University, 2002)
Bu tezin amacı, kentlerimizin egemen konut türü olan apartmanların Türkiye'de ortaya çıkışını ve gelişim sürecini irdelemek ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan apartman yönetiminin genel özelliklerini tanımlayarak, Türk toplumunun apartman yönetimi hakkında bilgi ve ilgi düzeyinin alan çalışması ile sorgulanmasıdır. Apartman türü konutun Türk kentlerinde görülmeye başlandığı dönem 19.yy sonlarıdır. 19. yy sonlarında İstanbul'un Galata ve Pera bölgesinde yapılan bu ilk apartmanlarda gayrimüslimler ve yabancılar ikamet etmişlerdir. Türk toplumunda görülen ilk apartman ise 1922'de İstanbul'un Laleli semtinde yapılan Harikzedegan Apartmanları'dır. Dolayısıyla Türk toplumunun apartmanlı yaşamı 80 yıldır süregelmektedir. Ancak 1950'lerden sonra kentsel mekanlarda meydana gelen değişimler dikkatle incelendiğinde ve 1965 yılında yasallaşan Kat Mülkiyeti Kanunu göz önüne alındığında apartmanlı yaşamın 35 yıldan beri yaygın bir biçimde süregeldiği söylenebilir. Bir arada yaşamanın ilk ve en küçük fiziksel mekanı apartmandır ve apartman yönetimi, bireye her yıl seçme ve seçilme hakkı tanıyan ve bireyin en yakınındaki yönetim kademesini belirlemek için en sık kullandığı demokratik bir haktır. Bu hakkın kullanımı Apartmanını yönetemeyen toplum, demokrasiyi nasıl işletir ve demokratik haklarını ne oranda kullanabilir sorusuna verilebilecek cevaplarından biri olarak bu tez kapsamında ele alınmış ve elde edilen tespitler ortaya konmuştur. Apartman yaşantısı bir kültür ve kentsel yaşam deneyimlerinden biri olarak algılanmalıdır. Kentin yüksek katlı apartmanlardan oluşan bölgeleri ya planlı gelişmiştir ya da gecekondudan dönüşmüştür. Bu iki tür apartman yerleşmesinde apartman yaşantıları da farklıdır. Bu kapsamda planlı gelişen kentsel bölgelerdeki ve gecekondudan dönüşen bölgelerdeki apartmanların genel fiziksel nitelikleri ve apartman yöneticileri profilleri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. The aim of this thesis is to examine the development and appearance of house types which are dominated in the cities. Moreover, it will define the general characteristics of appartment management which appear in the Condominium Law. Briefly, this study will question the knowledge and interest level of Turkish people about apartment managements by the help of field work. The types of building appeared after 19th century with existing of blocks of flats in Turkish cities. At the end of 19th century, non-muslims and foreigners lived in these first blocks of flat which were situated in Galata and Pera region of İstanbul. The first block of flat was harikzedegan Apartments that were built in Laleli in İstanbul.Consequently, Turksih society has been living in blocks of flat for 80 years. On the other hand, it can be stated that Turkish society has been staying in blocks of flat commonly for 35 years when the changes in urban residences after 1950s and legalization of the Condominium Law in 1965 are examined. The first and smallest physical place of living together is apartment. So, the apartment management gives every person the right of selecting and being selected. İt is the most common democratic right that determines the nearest managements position. The usage of this right is considered as an answer of this questions:How can a society that is unable to direct an apartment manage the democracy and in what ratio can it use democratic rights? The thesis answers this question with establishing he field work. The apartment life should be considered as a cultural and urban life experience. The high blocks of the flat are planned or changed from unplanned settlements in the cities. İn these two settlements, the experiences very different. İn this scope, planned urban life and unplanned region apartment lives' general physical characteristics and apartment managers' profiles are examined and the results are evaluated in this thesis.
Keywords: Konut Yönetimi