Siyasal halkla ilişkiler kampanyalarında müzik kullanımı : kullanımlar ve doyumlar yaklaiımı bağlamında üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma - Güven, Deniz (My University, 2018)
İletişim alanındaki teknolojik gelişmeler, siyasal aktörelerin, hedef kitlelerine ulaşabilmeleri için, onları yeni arayışlara yöneltmektedir. Özellikle sosyal medyanın ortaya çıkması ile kitleler yoğun iletişim ortamında, daha etkin interaktif bir konuma gelmiştir. Ulaşılması güçleşen bu kitleye yönelik önemli çabalardan birisi de siyasal halkla ilişkiler çabalarıdır. Siyasal halkla ilişkiler, siyasal iletişim, siyasal reklam, propaganda gibi tekniklerle beraber anılsa da, genel olarak bu alanlarla ilişkili olmakla beraber, farklı bir alanı temsil etmektedir. Siyasal hakla ilişkiler genel olarak, halkla ilişkiler yöntem ve araçlarının, siyasal alana uygulanabilir olanları olarak tarif edilebilir. Siyasal halkla ilişkiler kampanyalarının önemli unsurlarından birisi de kullanılan müzik ve şarkılardır.İletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte kullanım alanları çok artan müziklerin önemi siyasal halkla ilişkiler kampanyaları için de artmaktadır. Ülkemizde ortalama iki yılda bir seçim düzenlenmektedir. Bu seçim dönemlerinde, yoğun bir şekilde kullanılan müziklerin, hedef kitleler üzerinde etkinliği tartışılmaktadır.Siyasal halkla ilişkiler kampanyalarında müzik kullanımı: kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma adlı çalışma, siyasal kampanya müziklerinin, her yıl sayıları artan genç seçmenlerin beklenti ve gereksinimlerini karşılama durumlarını, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında ortaya koymayı amaçlamaktadır. Böylelikle her seçim döneminde büyük emek ve maddi külfet gerektiren reklam müziklerinin, genç seçmen üzerindeki etkinliği tartışılarak, siyasal aktörlerin, zaman-maliyet faydası sağlayabileceği bulgular ortaya konmaktadır.Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, siyasal halkla ilişkiler kampanyalarında kullanılan müziklerin, üniversite gençlerinin oy tercihleri üzerinde etkili olmadığı yönündedir. Çalışmadan elde edilen diğer bulgulara göre, siyasal halkla ilişkiler kampanyalarında kullanılan müziklerin üniversite öğrencilerinin bilgi edinme, eğlence, motivasyon ve sosyalleşme gereksinimlerini karşılanması yönünde önemli etkileri vardır. Yine elde edilen bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin sosyal kültürel yaşamlarının, kullanımlar ve doyumlar faktörleri üzerinde kısmen etkilidirler.

The technological developments in the field of communications direct the political actors to new quests for them to reach their target groups. Especially with the advent of the social media, the masses have reached a more effective interactive position in intensive communication environment. One of the most important efforts for the mentioned mass that has been difficult to reach is the political public relations efforts.Even though political public relations is associated with the techniques, such as political communication, political advertising and propaganda, they represent a different field, as well as being generally associated with those fields. Political public relations can be generally described as the ones of public relations methods and tools, which can be applied to political area. One of the most important factors of the political public relations campaigns is the music and songs used.The importance of music, lies in its usage areas of which have increased with the developments in communication Technologies, is also increasing for political public relations campaigns. Elections in which music is intensively used are held almost biannually every other year on average in our country. In this study, university students’ reactions to the use of music in political public relations campaigns are analyzed with in the context of the uses and gratifications approach. It aims to reveal the political campaign music’s state of meeting the expectations and requirements of the young voters increasing in number every year, within the context of the uses and gratifications approach. Thus, the effectiveness of advertisement music, which requires a great effort and financial burden in every electoral period, on the young voters is discussed and the findings from which political actors can obtain time-cost benefit are revealed.According to the present study, it is found out that the music used in political public relations campaigns does not have an effect on the vote preferences of the university youth. According to other findings obtained in the present study, the music used in political public relations campaigns has important effects in terms of meeting the university students’ requirements for information acquisition, entertainment, motivation and socialization. According to the obtained findings, it is partly effective on the uses and gratifications factors of the social and cultural lives of university students.
Keywords: Halkla ilişkiler ve politika; Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Political Public Relations; Music on Political Campaign; Political campaigns; Public relations and politics; Siyasal Halkla İlişkiler; Siyasal Kampanya Müzikleri; Siyasal kampanyalar; Turkey; Türkiye; Uses and Gratifications