Kanunlar ihtilafının İslam ceza hukukuna yansıması - Tanhan, Abdussamat (My University, 2001)
Tez konumuz olan Kanunlar İhtilafının İslâm Ceza Hukukuna Yansıması toplum düzenini korumaya yönelik, kanun koyucu tarafından konulan cezaların, ülke ve şahıslar bakımından nasıl uygulanacağı ve farklılıklar olup olmadığını incelemeyi hedef olarak seçmiştir. Giriş bölümünde Kanunlar İhtilafı Kavramı ve Kapsamı kısa bir şekilde anlatılıyor ve dalları hakkında bilgi veriliyor. Birinci bölümde ceza hukuku hükümlerinin uygulanmasındaki sistemler inceleniyor. Önce günümüz ceza hukukundaki sistemler inceleniyor daha sonra da İslâm ceza hukuku açısından sistemler inceleniyor. Bu bölüm altında Ülke ve Vatandaşlık kavramları; Müslüman, Zimmi, Müste'men ve Harbî terimlerinin tarifleri yapılıyor ve kısa bilgiler veriliyor. İkinci bölümde kanunlar ihtilafının ceza hukuku açısından sonuçlarını, suçları ve bu suçlara verilecek cezalar anlatılıyor. Bu bölüm altında şahıslara, devletin güvenliğine, kamu düzenine,aileye ve mala karşı işlenen suçlar ve suçlara verilecek cezalar anlatılıyor.

The thesis titled Reflections of legal conflicts on İslasmıc Penal Law aimed to illuminate how verdicts are appşied to countries and whether there are any differences. The introduction chapter gives brief information on the concept and context of legal conflicts. The first chapter in on the system of penal law applications. Modern system are analyzed and then they are studied in view of islamic penal law. This chapter also contains explanations for concepts such as country , citizenship, Muslim, zimmi, mustemen, and harbi. In the second chapter, results as well as crimes and penalties of legal conflicts are explained.
Keywords: Din; Fıkıh ve fıkıh ilmi; Islam Hukuku; İslam Dini